Felmärkning av produkter

Publicerad av

Brukar du köpa ekologiska produkter? Varför? Varför inte? Vad är det som gör att vissa köper ekologiskt, andra inte? Är det för pengarnas skull? Att det är för dyrt att köpa ekologiskt?

Till viss del kan jag hålla med, t.ex. när en ekologiskt paprika kostar 20kr och en ”vanlig” paprika kostar 5kr. Då kan även jag tycka att det är orimligt. Men då brukar jag oftast avstå från att köpa paprika över huvud taget.

paprika-421087_1280Som student är jag överraskande nog inte stormrik. Ändå väljer jag ekologiskt så ofta jag kan. Varför då? Dels smakar det mycket mycket bättre. Dels bidrar jag till en mer hållbar miljö, men framför allt för att det är min livförsäkring. Visst, jag kan bli påkörd av en bil nästa gång jag går ut, men om jag skulle ha turen att få dö av att bli gammal, så är chansen större att jag får vara frisk livet ut, om jag tänker på vad jag äter.

Tankar du bensin i din dieseldrivna bil? Varför gör du inte det? Är det verkligen så himla viktigt att det är rätt bränsle i bilen?

Varför gäller inte samma princip för våra kroppar? En bil kan du ju trots allt byta ut, din kropp är du fast med.

Och ja, jag vet precis hur svårt det är. Jag har själv gått vägen från ”meh, den ekologiska kostar ju 10kr mer… vad kan det göra för skillnad?” till att faktiskt FÖRSTÅ skillnaden. Och det gjorde jag redan innan jag började min utbildning.

Men det är svårt, och jag har full förståelse för det. Speciellt med tanke på att 95-98% av det som finns i våra matvarubutiker egentligen inte bör konsumeras av en levande organism. Det är inte lätt att hitta de där 2-5% som faktiskt är bra för oss. Speciellt inte när vi inte får någon som helst hjälp över huvud taget, snarare är det tvärtom. Ju mer skit du köper, desto gladare blir producenterna, och senare även läkemedelsbolagen, eftersom de får skörda frukten av vår dåliga livsstil.
Jag får kämpa mig förbi berget av godis innan kassorna, varje gång. Jag är inte religiös, men det finns en mening som dyker upp i huvudet… Even though I walk through the valley of  the shadow of death, I shall fear no evil…

Till saken hör:

Jag tycker att vi märker alla våra produkter helt fel. Ekologiska produkter är egentligen helt vanliga naturliga råvaror. Det som vi kallar för ”vanlig” mat idag är besprutad, gen-manipulerad, kemiskt tillverkad, och en massa andra vidriga saker.

Ekologisk gurka = ”en helt vanlig naturlig jävla gurka”

Icke-ekologisk gurka = ”den här gurkan är besprutad med *lista på alla medel och vilka bieffekter de har*”

Förstår du vart jag vill komma?

Ekologisk mat = vanlig naturlig mat

Icke-ekologisk mat = EJ naturlig och borde märkas med varningstriangel.

eco-637641_1280

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.