Förtjänar mänskligheten att överleva?

Publicerad av

För ca 15 år sedan började jag intressera mig för samhällsfrågor. Den fråga som intresserade mig mest var miljöfrågan. Jag läste ganska mycket om dom problem som fanns och hur man kunde lösa dom. Miljöfrågorna ledde ibland till andra frågor som jag också läste om. Jag kunde se massor av problem som fanns i samhället. I princip alla problem ledde på ett eller annat sätt till det faktum att pengar och maktbegär skapade eller förvärrade problemet.

Det fick mig att läsa en sjuk mängd om hur banker fungerar och insikten om hur dom fungerade fick mig till sist att läsa om hur våra ekonomiska system är uppsatta. Det jag kom fram till var att om vi gör om våra ekonomiska system skulle massor av dom andra problemen lösas av sig själv.

Genom åren har jag dock blivit ganska luttrad. Trots att miljövarningarna duggar tätt och militära konflikter blossar upp över hela världen är det få som ser att det mesta handlar om makt och pengar. Om vi tog bort maktbegär och pengar ur samhällsbyggandet skulle nog världen vara fredlig och miljöproblemen lätta att lösa. Det jag inte förstår är varför så många hela tiden försvarar det nuvarande ekonomiska systemet.

Flera kända forskare har nu publicerat nya mätningar som visar att världen hela tiden blir varmare och varmare nästa överallt. Dock inte över en fläck på jorden vid Grönland och Island. Där har det tvärtom blivit kallare. Nu kan man tycka att detta är en bra sak. Tyvärr tror forskarna att detta beror på att Golfströmmen håller på att stanna av. När isarna i Arktis smälter så späds det salta vatten ut med sötvatten. Det stör Golfströmmen.

Golfströmmen för varmt vatten från ekvatorn till våra breddgrader. Om den stannar av skulle det förmodligen vara förödande för vårt klimat i Sverige. Om golfströmmen stannar är det stor risk att Sverige blir obeboeligt.

Då blir det ganska oviktigt hur mycket man äger i Sverige. Som en knorr på detta skulle vi vara tvungna att fly från Sverige. Vi får hoppas att om det händer att vi inte möts av taggtrådsstängsel vid vår gränser. Vi får hoppas att andra länder då inte argumenterar att vi borde få bistånd på plats istället för asyl.

Inför detta hot kan man tycka att Sveriges politiker och näringsliv skulle börja jobba med en enda fråga. Att rädda vår miljö. Tyvärr tycker dom just nu att det är viktigare att sänka eller höja arbetsgivareavifterna med X %. Tala om oviktig fråga i det stora hela.

Om politiker och näringsliv började jobba med miljöfrågan på allvar skulle nog även dom ganska snabbt komma fram till att vi inte kan ha det ekonomiska system vi idag har eftersom att det belönar dåligt beteende. Då skulle vi alla kanske skulle kunna börja jobba på ett ekonomisk system som gynnar bra beteende.

Ibland undrar jag om mänskligheten är så korkad att den är villig att riskera hela vår framtid för kvartalsvinster och oändlig tillväxt. Om så är fallet förtjänar mänskligheten kanske inte att överleva.

En kommentar

  1. Definitivt förtjänar mänskligheten att överleva.

    Däremot inte exploatörer, utnyttjare och de som bedriver rovdrift på båfde natur och människor.

    Dessutom, bort med alla ideologier: Kapitalism, kommunism och liknande som bara orsakar problem. Fram för ett nytt tänkande!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.