Kommer framtidens historieböcker att tala om vår generation med förakt?

Publicerad av

Vi är just nu i en brytpunkt i mänsklighetens historia. Dom varningar som forskarna försiktigt framförde för 15 år sedan har till idag övergått till att bli nästan ödesmättade. Över 15 000 forskare från 184 olika länder har nu gått samman och skrivit en varning till mänskligheten.

Det är inte längre några försiktiga varningar. Dom skriver bl a “Mankind is still facing the existential threat of runaway consumption of limited resources by a rapidly growing population”. Det finns ett nyckelord med i denna mening “runaway consumption”. Kort sagt ohämmad konsumtion.

Om vi nu har denna information men vi, som medborgare på denna planet, ägnar våra tankar mer åt vikten att skaffa den senaste modellen av iPhone istället för mänsklighetens överlevnad så skulle jag inte bli förvånad om just min generation, som nog dominerar dagens maktstrukturer, kommer att bli kraftfullt föraktad i framtidens historieböcker.

Vår generation som egentligen borde kallas mergenerationen eftersom vi alltid velat ha mer och aldrig varit riktigt nöjda. Vi som avundsjukt tittat på grannen när han kommit hem med en ny pryl och genast skyndat oss iväg för att uppdatera vårt prylförråd. Vi som hyllat tillväxten eftersom att vi gått på myten om att tillväxten skall garantera vår möjlighet att hela tiden köpa nya ägodelar. Vår generation som verkar leva efter devisen “New is always better”. Detta kan inte fortsätta utan att man spelar med mänsklighetens framtid enligt forskarna.

Vi människor som lever i demokratier har faktiskt möjligheten att förändra framtiden genom att kräva att våra politiker faktiskt ägnar denna fråga högsta prioritet. Det är faktiskt möjligt att totalt förändra vårt samhälle. Vi kan inte konsumera oss ur denna kris. Vi kan inte öka tillväxten och tro att det löser några klimatproblem.

Vi kanske inte kan ha en arbetslinje i framtiden. Det finns kanske ingen mening med börshandel i framtiden. I framtiden kanske det inte finns influgen physalis i alla butiker på vintern. Vi kanske inte ens bör äga bilar i framtiden och vi kan kanske inte flyga till Thailand varje år i framtiden. Känns detta svårt? Lägg då dessa saker i en vågskål och så lägger ni mänsklighetens överlevnad i den andra. Vad väger tyngst?

Nu finns det säkert både en och annan klimatskeptiker där ute som antingen inte alls tror på mänsklig påverkan av klimatet eller så kanske dom tycker att varningarna är överdrivna. Då måste vi ställa oss frågan: Är vår generation så fast i vår konsumtionshets att vi är villiga att ta risken?

Jag tycker, oavsett vilket parti ni sympatiserar med, att ni faktiskt hör av er till era folkvalda och påpekar att det inte finns tid för en massa mediala bråk där dom försöker få det att se ut som att det finns någon större skillnad mellan dom olika partierna. Säg åt dom att skärpa sig och omedelbart lägga klimatfrågan överst i högen. Kräv också att dom inte bara skall komma med mediala utspel som ger sken av att vi är miljövänliga utan riktiga förslag om hur vi kan ändra hela vårt samhälle i grunden. En förändring som leder till ett samhälle där vi lever i samklang med naturen och inte på bekostnad av den. Ett samhälle där vi alla kan få ett drägligt liv utan förstöra naturen. Då minskar nog risken att våra barnbarn spottar på våra gravar som tack för en förstörd värld.

Nedan finns länkar dit ni kan maila just er parti

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Liberalerna

Centerpartiet

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Miljöpartiet

F!

 

2 kommenrarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.