Legofilmen visar att drömstaden snart bara är en dröm

Publicerad av

Förut när folk tänkte sig hur ”framtiden” skulle se ut så tänkte många på ett samhälle där vi utvecklats som ras och där intelligens och logik styrde till gagn för oss medborgare. Ett modernt samhälle som utrotat fattigdom. Folk föreställde sig rena och snygga städer utan föroreningar. Allt detta eftersom att vi utnyttjat våra tekniska landvinningar, intelligens och logik för att göra bra saker.

Om ni ser er omkring i er omgivning. Tycker ni att det verkar som att vi som ras håller på att utvecklas till mer intelligenta och logiska varelser?

Vi har just kommit tillbaka från en resa till Melbourne och jag blev både fascinerad och förskräckt över hur en så modern och stor stad fungerade. Själv sitter man i en glesbefolkad avkrok av världen och förfasar sig över att folk har svårt att skilja på kartong och papper när dom källsorterar. I Australien slänger man batterier i soporna utan att ens blinka. Köpcentrumen är lika stora som mindre norrländska orter.

Kommersialismen är idag världens största religion och detta gör mig ledsen. Kommersialismen får dock en helt annan dimension när du får se kommersialismens heliga platser som t ex Dubai eller när du står på Queen Victoria Market i Melbourne den 23:de december.

Folk är som galna. Det kändes nästan som att man var med om ett upplopp. Allt för att spara en hundralapp eller två? Att utsätta sig för den otroligt påfrestande miljön för att spara en par hundralappar borde betyda att folket är väldigt fattiga. Eller hur? Absolut inte. Trots att vi idag har det relativt bra ställt så är vi så indoktrinerade av all reklam, produktplacering och media exponering att vi inte längre ser hur vi beter oss.

Idag definieras vår status av våra materiella tillgångar. Det är inte längre status på att vara intelligent eller kreativ om dessa egenskaper inte går att omsätta i pengar. Dom social egenskaperna som tidigare var så uppskattade är idag lite värda om man inte kan uppvisa en stor mängd ”vänner” på Facebook och då blir man genast antastad av diverse företag som vill att man skall ”gilla” och ”dela” deras produkter. Det är nämligen så man kommersialiserar sina ”vänner”, vilket uppmuntras. Det är viktigare och mer imponerande att ha ”rätt märke” på kläderna än att själv lära sig att sy egna kläder.

Under denna resa fick jag för första gången se Lego filmer. Jag blev helt paff. Lego filmer är RENA reklamfilmer som vi som föräldrar låter våra barn se. Det har till och med gått så långt att vi som föräldrar är villiga att BETALA för att våra barn skall gå på bio för att se reklamfilm. Det fanns en tid då reklam riktad mot barn var förbjudet. Det verkar dock inte längre vara aktuellt. Tydligen är det viktigaste att dom tidigt fostras till goda impulskonsumenter utan egen vilja.

Jag tror att om vi någonsin skall bli den intelligenta och logiska ras, som bygger framtidens drömstäder, måste vi först och främst sluta leva som konsumtionsrobotar och istället sätta värde på dom saker som främjar just intelligens och logik. Gör saker tillsammans. Slå av TV:n, Facebook och dataspelen. Läs en bok eller bjud hem familjen och goda vänner. Drick lite vin, ät lite ost, samtala och umgås!

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.