Tillsammans kan vi göra det bättre

Publicerad av

Jag är en sån person som vill tro folk om gott, jag vill tro att människor gör det bästa de kan. Men ibland kan man fundera hur det egentligen är. Det är lätt att se allt egoistiskt och själviskt som människor gör här i världen. Oftast känns det som att det är för att tjäna pengar. Allt från att inte ge människor bra förutsättningar i arbetet, så att man får människor som möjligen jobbar sig sjuka, men förhoppningsvis så håller man samtidigt budgeten man satt. Vidare till att göra allt för att spara pengar i samhället genom att exempelvis dra in assistans enligt LSS eller neka fler sjukskrivna sjukpenning så att sjuktalen går ner. Hur människor mår av sådant spelar visst ingen roll.

Eller om vi kanske går till andra saker som att ordna rejält med shopping exempelvis genom en rea på Black Friday, för att en galen mob ska kasta sig över mer saker och prylar till sig som de egentligen inte behöver. Alla de grejerna som bara “måste” köpas kräver att någon långt bort sitter och slavar långa timmar för att producera dem i ännu sämre arbetsförhållanden än vad vi har. För att sen göra ännu mer saker som inte riktigt behövs så måste ännu mer råvaror utvinnas ur jorden som egentligen kanske hellre borde få vara ifred. Det är dessutom otroligt lite som görs för att miljön ska bli bättre och det låter ofta som att tillväxten är så viktig, men den kan inte vara viktigare än vår överlevnad på planeten, eller? Det är lätt att bli helt förtvivlad och deprimerad.

Men om jag istället tar blicken närmare mig kan det kännas bättre. Genom att jag försöker göra alla mina val så bra som möjligt. Hållbara för mig, de runt mig och för jorden i stort. I varje litet val. Det kan vara skönt att ibland få säga till människor varför jag gör som jag gör men jag försöker göra det utan att fördöma eller kräva att någon annan ska göra som jag. Var och en får göra så gott den kan. Uppmuntran är lättare att lyssna på.

Men jag tror fortfarande folk om gott. Att alla försöker göra så gott de kan. Vet att det kan vara saker i det förflutna eller i nuet som gör att människor mest bara bryr sig om sig själv. Det finns många som jag ser som gör sitt bästa och som jobbar hårt för att få till det bättre här i världen. Men det känns verkligen som att vi vuxna bör göra mer, försöka göra allt vi bara kan för att förbättra för alla människor och för vår miljö. Så framtiden blir ljusare och något att se fram emot. Jag ser och hör många som gör mycket, önskar bara att det blir många fler som gör ännu mer, så vi fortast möjligt får till det bättre. Kan du säga att du gör det du kan, eller kan du göra mer? Om du känner att du kan göra mer så tycker jag verkligen att du ska försöka göra det!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.