Tjäna pengar på bekostnad av hälsa och miljö?

Publicerad av

sunflowers-17860_1280Tycker det är väldigt märkligt att vi inte har större hinder för att använda olika kemikalier och skit som är i olika grejer.

Ta till exempel ftalater. Det är ett ämne som som används för att göra plast mjukt. Och tydligen även bär det dofter bra. Det kan alltså hittas i allt från golvmattor till parfymer. Ftalater är hormonstörande ämnen på grund av att de är väldigt lika kroppens egna hormoner.

Detta låter ju som en grej vi borde undvika, eller vad tycker du? Känns väl korkat att stoppa ämnen som är hormonstörande ämnen i tja nånting alls egentligen. Vem vill ha det?! Jo självklart finns det såna som vill det! Nämligen kemikalietillverkarna, de tjänar ju pengar på det! Det finns en oerhört stark lobby från de på industrisidan som tillverkar ftalater och andra hormonstörande substanser. Låter inte helt smart att lyssna på dem va?

Har läst lite olika artiklar om ftalater och hur vi får allt större mängd i kroppen, även riktigt små barn som inte börjat äta annat än bröstmjölk! Det är självklart så att de säger att det är olika på olika ftalater och att olika forskningar visar olika resultat på hur farligt det är. Men borde det inte vara så att ett ämne måste bevisas vara ofarligt innan det används? Eller ska vi göra ett storskaligt experiment och se hur det går överleva med så mycket skit i kroppen som möjligt?

Det är i alla fall gjort en studie som visar ett tydligt samband mellan ftalater och astma hos skolbarn. Men sök gärna mera själv! Det går läsa den artikeln här i alla fall:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/plast-och-hudkramer-kan-leda-till-astma-hos-barn

Jag vill välja bort otäcka kemikalier som kan skada! Jag vill ha ren miljö! Vill du?

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.