Trådlösa nätverk farligare än vi tidigare trott

Publicerad av

wifiAtt trådlösa nätverk inte är hälsosamma är vi nog alla medvetna om. Varken wifi eller mobilnät är egentligen någonting man skall utsättas sig för allt för mycket. Men hur skadliga är dom? I Sverige finns det nästan ingen debatt alls om wifi och mobilnät samtidigt som det i andra delar av världen faktiskt börjats ta steg för att skydda sig mot dess mikrostrålning.

WHO har numera gått ut och varnat för att cancerfallen kommer att öka med 70 % dom närmaste 20 åren. Att inte dra en parallell till den enorma exponering vi idag har till trådlösa nätverk känns nästan fånigt med tanke på att WHO själva år 2011 klassade radiofrekventa elektromagnetiska fält – från mobiltelefoner, läsplattor mm –som möjligt cancerframkallande.

Borde vi inte använda oss av försiktighetsprincipen när vi har så skralt med säker information. Tyvärr verkar utvecklingen snarare gå åt andra hållet i Sverige. Numera börjar det krävas wifi på skolor så att barnen skall kan vara uppkopplade hela tiden.

Det är nästan så att man ibland får känslan av att föräldrar och lärare driver frågan eftersom att nästan ingen ifrågasätter om det är hälsosamt. Kanske intas denna lättsamma inställning för att slippa tjat från barnen eller så kanske för att dom själva vill vara uppkopplade hela tiden.

I Frankrike har man antagit en lagtext som säger att Frankrike skall:

prioritera användning av trådbunden uppkoppling. Försiktighetsprincipen måste föranleda staten och de regionala instanserna att skydda barnen, och särskilt de allra minsta, mot påverkan av strålning.

Denna lagtext är helt i linje med Europarådets rekommendationer. Man stödjer sig bland annat på Europarådets resolution 1815 (2011), som varnar för allvarliga folkhälsorisker med den ökade mikrovågsstrålningen.

Den myndighet som skall skydda Sveriges befolkning mot överexponering av mikrostrålning är strålskyddsmyndigheten. Eftersom att det är dom som skall skydda oss medborgare så borde man tycka att dom iallafall skulle vara förespråkare av försiktighetsprincipen.

Därför är det mycket förvånade att dom i september 2011 skickar ut ett brev till Sveriges alla kommuner där man deklarerar att man anser att den trådlösa tekniken bedöms riskfri. Det blir särskilt märkligt med tanke på att Europarådet antog sin resolution, som varnar för allvarliga folkhälsorisker, i maj 2011.

Strålskyddsmyndigheten känner sig alltså säker på att deras kunskap i frågan är betydligt bättre än den Europarådet har tillgång till. Tydligen är dom så säker på denna sak att dom kan skicka ett brev till alla Sveriges kommuner där dom ber dom ignorera Europarådets rekommendationer.

Oberoende Powerwatch har gjort en sammanställning av många studier som undersökt samband mellan mobilstrålning och hjärntumörer. I deras studie upptäcktes anmärkningsvärda skillnader mellan oberoende och industrifinansierad forskning till förmån för industrins intressen. Mest löjligt blir det när en industri sponsrad undersökning visar en 186 % -ig skyddande effekt mot hjärntumörer.

Med tanke på Sveriges ledande roll när det gäller mobil överföringsteknik är det kanske inte konstigt att myndigheterna inte vill ha allt för stora restriktioner. Det kan ju påverkar industrin och därmed jobben. Som förälder skulle jag dock önska att man nyttjade försiktighetsprincipen.

Se följande scenario. Vi tillåter inte tillåter wifi på skolor i Sverige men resten av världen gör det. Om 20 år visar det sig att Sverige är ett av dom få länder som inte fått ökade fall av fertilitetsproblem, minnesstörningar, koncentrationsproblem och Alzheimers. Skulle inte ni vara tacksamma att man valde försiktighetsprincipen. För tänker er nu på era barn och om det blir tvärt om…

Som en sista not bör jag nämna att Steve Jobs (grundare av Apple) inte lät sina barn använda iPhone eller iPads p g a strålningsrisken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.