Varför är gurkan inplastad?

Publicerad av

Nu när nästan alla svenskar sopsorterar kan ni väl inte undgått att se hur otroligt mycket förpackningar som samlas i er återvinning. Jag har självklart en förståelse att förpackningar inte bara är ett sätt att öka hållbarheten på t ex livsmedel utan även ett sätt att bygga upp sitt varumärke.

Dock känns det som allt detta börjar gå till överdrift. Idag är det klart irriterande att se ens återvinningshögar växa till berg bara för att dom produkter som man köper har en förpackning som faktiskt inte behövs.

cucumber-78789_1280Där kommer vi in på den fantastiska gurkan. Varför i hela fridens dagar packar man in gurka och tomater i plastförpackningar. Idag kan man även hitta 50 gram dill packat i en plastförpackning. Inte undra på att man för köra som vettvilling mellan hemmet och återvinningsstationen hela tiden. Dessutom mår gurkan och tomaterna helt lysande utan plastöverdrag.

När man köpte charkvaror fick man det förut inpackat i vaxat papper. Det är en helt lysande förpackning. Trenden är till råga på allt att allting packas i mindre och mindre förpackningar. Snart kommer väl förpackningen att väga mer än själva produkten. Ibland undrar jag om folk varken har frys eller kylskåp eftersom att dom går med på att köpa drickyoghurt i microförpackning. (Se Actimel).

Jag skulle även vilja ondgöra mig lite över dom idiotiska nya plastförpackningarna man använder för elektronik. Om man köper en USB-sticka är plastförpackning mycket större än själva stickan. Dessutom är förpackningen gjort av någon idiotisk plast som knappt ens går att klippa upp med sax. Det skulle vara billigare för både producent och återförsäljare om förpackningen var obetydligt större än själva produkten men då skulle den förmodligen ”synas för dåligt i butiken”.

Det är inte konstigt att sopberget växer. Jag förstår att vi inte kan ändra detta på en gång men visst kunde vi åtminstone börja med att vägra köpa gurka som är förpackad i plast.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.