Varför mår unga så dåligt

Publicerad av

Det är idag ingen hemlighet att den psykiska ohälsan är betydligt större hos ungdomar än hos vuxna. Drogmissbruk är mer och mer vanligt. En polis berättade för mig att idag tar dom många fler tidigare ostraffade ungdomar för just drogpåverkan.

Frågan man måste ställa sig är: Varför mår dom unga så dåligt just nu? Många av dom som mår dåligt är inte traumatiserade av krig eller av trassliga hemförhållanden. Dom är ungdomar med vanlig uppväxt med bra föräldrar.

Jag har tittat på lite forskning i frågan och man slås av det språk som används i dessa. Som exempel kan jag nämna Berit Nygårds ”Den ojämlika hälsan”. Det är en 131 sidor lång skrivelse där budskapet nog inte når ned till dom som verkligen behöver förstå den. Nämligen föräldrarna.

Låt mig ta ett exempel:

Men de problem som växer fram idag, är att den psykiska ohälsan ökar, trots att självmorden minskar, säger Per-Olof Östergren. Det kan vara en ospecificerad psykisk ohälsa där man inte mår bra, men man är inte heller kvalificerad för en tyngre psykisk diagnos. Här finns en betydande ojämlikhet i hälsa. Den stora skiljelinjen går mellan dem som har ett arbete, är med i samhället, är integrerade i sociala sammanhang och de som hamnar utanför.

Det är inte den lättaste texten men det jag får ut av detta är: ”Människor känner sig utanför när dom är arbetslösa och mår då sämre. Men man blir inte skvatt galen av det”. Så är det rätt igenom dom rapporter jag hittade. Överkomplicerat och nästan omöjligt för oss dödliga att verkligen förstå.

Av det jag har hittat i mitt sökande finns det några faktorer som jag tror spelar roll när det gäller ungdomars välmående.

Det sociala beteendet har ändrats. Man träffas mindre IRL (In real life). Istället sker massor av det sociala livet på Facebook och andra sociala medier. Problemet med detta är att det inte är en riktig relation även om vissa kan känna det så. Det är välidigt lätt att lägga en smily bakom en kommentar för att visa en känsla som faktiskt inte är sann. I verkliga livet ser vänner om någonting är fel. Dessutom tar Smartphones, Facebook och spel en ohygglig tid från ungdomarna. Tid som skulle kunna användas för att umgås på riktigt och dessutom kanske skapa någonting som är bra för själen.

Reklam är idag så utbrett och så diaboliskt uttänkt att det är omöjligt att värja sig. Den finns i Filmer, TV-serier, datorer, tidningar och till och med direkt utformade för just dig som individ. Idag märker kanske inte ens ungdomarna vad som är reklam och inte. Produktplacering finns i filmer, hos artister, idrottsmän och till och med i nyheterna. Den kan ibland vara vara svår att se men den finns där. Problemet med reklam är själva grunden i dess budskap.

Det går nämligen ut på att du är inte bra nog. Du är fel och du är ful. Men om du köper vår produkt så blir du rätt. Du blir populär och lycklig. Men detta är omöjligt eftersom att pengarna räcker inte för att köpa allt krafs. Däremot lämnar det mottagaren med en känsla av att aldrig vara snygg nog, rik nog eller smart nog.

Föräldrarna idag ser inte att deras beteende spär på problemet. När föräldrarna hela tiden köper nya telefoner, slänger ännu fungerande, köper nya bilar med lånade pengar och hela tiden springer och köper nya kläder så är det inte konstigt om barnen känner att detta är normen. Om föräldrar visade att det inte var viktigt att ha senaste smartphonen eller senaste surfplattan så skulle kanske inte barnen ha så dåligt samvete över att dom inte har möjlighet att köpa dessa.

Framtidshopp skulle nog vara bra för barnen. Idag får dom höra att om du inte utbildar dig till minst civilingenjör så kommer du aldrig att få ett jobb. Dom matas med serier som X-factor och Idol där man måste vinna och vara bäst. Plats nr 2 är inte värd vatten. Kort sagt blir kraven väldigt höga. Dessutom blir det krav på saker som man kanske inte ens brinner för. Helst skall man vara expert, ha 20 års arbetslivserfarenhet, inte vilja ha barn och helst inte vara äldre än 30 år. Inte så enkelt att leva upp till dessa krav.

Vi måste nog inse att ungdomarnas ohälsa beror på min egen generation som tillåtit samhället att gå mot egoistiskt synsätt där jaget gå hästlängder för laget. Prylarna går före relationen och självförverkligande är det viktigaste som finns.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.