Miljön kan beröva era barn rimiliga livsvillkor?

Publicerad av

pollution-87683

Är vi människor, som art, kapabla att begå kollektivt självmord? Frågan tycker jag är berättigad. När vi nu läser FN:s klimatrapport borde vi som rimligt kloka människor kunna fastslå att följande påståenden är i det närmaste helt säkra

  1. Människan har pga av skogsavverkning och utsläpp av fossila bränslen orsakat den globala uppvärmningen.
  2. Denna uppvärmning kommer att orsaka höjda havsnivåer, extrema oväder och kraftigt försämrade livsvillkor för oss människor på jorden. Dessa förändringar kommer att vara oåterkalleliga.
  3. Kyotoavtalet fungerar inte. Handel med utsläppsrätter har inte bromsat utvecklingen.
  4. Stora förändringar måste ske väldigt fort eftersom vår tidsfrist för att fixa detta håller på att gå ut. Därför har bl a EU fått mycket kritik för att deras klimatmål inte var bra nog. Inte heller USA och Kina har gjort några bindande löften av värde.

Om du som medborgare i en demokrati känner att dessa fyra påstående är korrekta så uppstår frågan. Varför gör inte du ALLT för att förhindra detta?  Varför startar ni inte ett parti som gör allt för att lösa detta problem? Varför fortsätter ni att handla skräp på världens köpcentra fast ni vet att dessa produkter, som är en del av vårt konsumtionssamhälle,  är en klart bidragande orsak till dessa problem. Varför slutar ni inte köra bil om det finns fungerande kollektiva lösningar?

Svaret är nog enkelt. Vi känner att, det lilla vi som individer gör, inte spelar någon roll. Vi känner också att att om vi alla gjorde så skulle samhället haverera och det skulle bli arbetslöshet och fattigdom. Samhället har inte gett oss förutsättningar för att leva på ett annat sätt

Det är därför jag så hårt argumenterar för att vi måste ändra vårt ekonomiska system så att det premierar att leva mer ekologiskt. Låt mig ge några exempel på vad vi bör göra:

  • Vi bör bo i mindre hus. Det är inte rimligt att vi måste ha 40 m2 uppvärmd yta per person. Det är faktiskt inte ovanligt att det är så. Jag är övertygad att om vårt konsumtionssamhälle gick i graven skulle vi inte samla på oss prylar i sådan omfattning att vi måste ha stora hus för att förvara dom.
  • Produkter vi behöver borde tillverkas för att hålla. Planerat åldrande är idag en viktigt komponent i vårt konsumtionssamhälle. Kort sagt väljer man att producera låg kvalitet eftersom att vi skall skall shoppa nytt hela tiden. Om det var så att t ex tvättmaskiner och kylskåp höll en livstid skulle det spara miljön ganska rejält.
  • Modeindustrin måste dö. Mode kan få vara kvar men inte modeindustrin. Man talar om modecykler på 100 år om man tittar tillbaka i historien. Det heter t ex 1600-tals modet. Idag är cyklerna bara några månader. Det gör att vi har garderober fulla med kläder som inte används så ofta. Samma problem gäller idag t ex kök. Vi byter idag kök för att vi inte gillar färgerna. Vad skall grannarna tro om vi hade ett kök från 80-talet?
  • Vi måste se på mat på ett annat sätt. Det kan inte vara meningen att vi skall transportera mat kors och tvärs över hela världen bara för att vi är för lata för att laga mat från grunden.

Om vi väljer att ta bort konsumtionssamhället för att rädda vår miljö så inser vi att vårt ekonomiska system måste göras om. Det är där allting måste börja. Det måste vara ett system baserat på medborgarlön så att människor har en ekonomisk möjlighet att vägra arbeta med saker som är skadliga för oss människor.

Vi måste som medborgare börja kräva förändringar som spelar roll och framförallt måste vi sluta låta oss luras vid varje val. Vi måste börja rösta på partier som faktiskt vill lösa problemet seriöst och permanent.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.