Miljöpartiet är inte längre miljöpartiet

Publicerad av

Jag har nu varit några dagar på kongressen i Karlstad. Det var tänkt att bli en rolig och givande helg då man kunde hjälpa till att bygga en bättre värld.

Förvisso har det varit kris och elände i Miljöpartiet den sista tiden. Medlemmarna har klagat och gnällt en hel del. Även våra gamla språkrör har varit ute på ledare och klagat över det faktum att Miljöpartiet kompromissar bort ALLT för belöningen att sitta i regeringen.

Många medlemmar kände kanske att detta skulle få ett slut under denna kongress. Döm då av min förvåning då det visar sig att Riksdagsgruppen ägnar sig åt en helt annan politik än vad partiprogrammet faktiskt säger.

Redan innan kongressen hade Miljöpartiet kompromissat bort flyktingpolitiken och kolfrågan. Bara det har varit fruktansvärt tungt för miljöpartiets medlemmar eftersom att det är kärnfrågor för en miljöpartist.

På fredagkvällen var det ett seminarium i en kyrka utanför kongressområdet. Jag och Jan-Erik gick dit och det visade sig att fyra riksdagsmen hade ordnat seminariet och det handlade om värdlandsavtalet med NATO. Dom informerade oss om några saker. För det första visade det sig att rikdagsgruppen länge vetat att dom har haft laglig möjlighet att stoppa försäljningen av Vattenfalls kolgruvor. Till medlemmarna har dom sagt att det är omöjligt eftersom att det skulle behövas nya ägardirektiv som då skulle vara tvungna att godkännas av riksdagen vilket dom hävdade var omöjligt. Bara det fick min haka att ramla till golvet.

Sedan berättade dom att riksdagsgruppen beslutat att godkänna värdlandsavtalet med NATO. Detta trots att det DIREKT strider mot Miljöpartiets partiprogrammet som säger att vi skall stoppa NATO-övningar i Sverige. Inte underlätta dom. Dessutom visar det sig att vi inte enligt avtalet kan kontrollera om NATOs skepp och flygplan bär kärnvapen.

Som grädde på moset visar det sig även att partistyrelsen aktivt jobbat för att stoppa debatten inom miljöpartiet gällande detta avtal. Att säga att jag blev upprörd av denna information är en underdrift. När jag började gå runt och tala med ombuden på kongressen visade det sig att ingen hade någon aning om att riksdagsgruppen tagit detta beslut. När vi fick tag i en från partistyrelsen visade sig dock att dom visste om alltihop.

Fridolin gick idag ut och höll tal där han talade positivt om kompromisser och där han i princip förklarade att det inte fanns någon som helst gräns där Miljöpartiet skulle lämna regeringen. Jag har svårt att tolka det på annat sätt att riksdagsgruppen är villig att helt sälja ut Miljöpartiets ideal för förmånen att behålla sin plats i regeringen.

Men om man kastat sig på rygg när det gäller immigrationen, kolfråga och skriver på ett NATO-avtal… Är det då verkligen Miljöpartiet? Inte då mitt Miljöparti. Det gör det dessutom ännu värre när våra språkrör hyllar detta vägval. Betänk att frågan om TTIP snart kommer upp.

Av ovanstående anledningar kan iallafall inte jag stanna kvar i partiet. Jag kan även informera att många fler på kongressen resonerade likadant. Dom kände verkligen behovet av att dra en gräns. Min gräns går vid värdlandsavtalet. Den skall upp för omröstning i slutet på maj. Visar det sig att Miljöpartiet inte gör ALLT i sin makt för att stoppa det kommer jag att gå ur partiet. Jag är helt övertygad om att många fler kommer att göra det.

Jag kan förstå att dom som varit medlemmar i partiet väldigt länge i känner en viss solidaritet med namnet Miljöpartiet. Det gör inte jag. Jag känner solidaritet med politiken som partiprogrammet säger att dom skall föra.

Det finns andra partier som för politik som är mer lik miljöpartiets partiprogram än vad miljöpartiet gör själva just nu. Då är det bättre att man ger det partiet sitt stöd.

Så… I slutet på maj vet vi hur Miljöpartiet kommer göra med värdlandsavtalet… tick tack!

11 kommenrarer

 1. Finns det över huvud taget något hopp med de ”gamla” partierna? Eller är det i princip ut med det gamla och in med det nya som gäller för att vi ska kunna få en vettig framtid?

  Det känns liksom svårt att engagera sig i någonting som man själv känner är dött.

 2. ”Miljöpartiet” har inte längre något med miljö att göra.
  Det borde byta namn till Migrantpartiet eller Muslimpartiet.
  Eller varför inte Islamistpartiet.

  För de gamla partierna finns inte längre något hopp. De har blivit stelnade institutioner, starkt centralistiska och toppstyrda. Styrda av korrumperade skurkar och vägledda av ideologier från 1800-talet. De måste bort och ersättas av nya partier och intressegrupper för nya tider och nya idéer.

  1. Håller inte med dig. MP är ett inkluderande parti. Därför öppen för alla religioner. Det tycker jag är bra. Fler partier borde vara det.

 3. Håller med Kent. Mp är som jag ser det ett parti som kämpar för rätt saker. Med större eller mindre framgång.
  Agneta S

  1. Borde inte ”Miljöpartiet” ägna sig åt miljön istället för att hjälpa islamisterna att bli i majoritet i landet?

   1. Miljöpartiet är sprunget ur freds- och miljörörelsen. I deras program ingår just att alla människor har lika värde oavsett härkomst eller färg. Vilket beteende som helst är dock inte acceptabelt.

    Att fly är inget dåligt beteende. Att vara elak med dom som flyr är dock det. Det är väl den tanken som skiljer MP från SD 🙂

    Dock förstår jag inte varför så många klagar på MP i den frågan. Dom har ju kastat sig på rygg och accepterat den hårdast flyktingpolitiken i EU. DET är jag emot och det är en av dom saker som gör mig så upprörd på MP just nu.

 4. Freds och miljörörelsen hade ett gott syfte men den manipulerades snabbt och togs över av de vänstergrupper som fanns på 70-talet. Det är människor från dessa vänstergrupper som idag är dominerande i ”Miljö”partiet.

  Idag handlar ”Miljö”partiets politik mer om invandring än om miljö.

  Det går inte att ta emot hur många flyktingar som helst, särskilt inte då det inte finns jobb och bostäder till landets egen befolkning och det sparas och dras in på allt.

  Skolor, sjukvård, barnomsorg, kommunikationer. Allt dras det in på. Skatterna höjs men ändå räcker inte pengarna till.

  Men till massinvandring och politikerarvoden samt politikernas förmåner och fallskärmsavtal finns det alltid pengar

  Med tanke på den politik som förs av kolonialmakten i Norrland där norrlänningar utan jobb tvingas söderut och ”flyktingar” från Mellanöstern flyttar in och till skillnad från de deporterade norrlänningarna tillåts leva på bidrag så finns risken att muslimer blir i majoritet i Norrland inom några år. Det är en utveckling som jag inte vill se.

  Invandringen har bara fört med sig kriminalitet och problem i Norrland. Städer som förr inte hade någon brottslighet har nu drabbats av våldtäkter, stölder och misshandel.

  Skrämmande!

  Jag ser hellre en rysk invasion, ett tredje världskrig eller att Norrland helt förintas från jordens yta än att islam får något som helst inflytande i landet.

  1. Det är inte vänsterkrafter som tagit över Miljöpartiet. Det är liberala krafter. När det gäller invandring så tycker jag att vi skall rädda alla som vi kan. Att vi skall sitta här i på vara verandor, dricka vin och äta räkmackor samtidigt som människor dör på andra sidan stängslet, finner jag osmakligt

 5. Det är inte alla som har tillgång till veranda och har råd med vin och räkmackor. Det är en taktlös generalisering.

  Då jag var arbetslös fanns inget utrymme för sådan lyx. ”Flytta söderut där jobben finns” lät ordern från Makten, samma Makt som fyller de utrymda norrländska lägenheterna med inflyttare från Mellanöstern i städer där inga jobb finns, detta i bästa sovjetiska befolkningsombyte-anda.

  Jag tycker det är ännu mer osmakligt att norrlänningar tvingas att flytta söderut på ett sätt som påminner om Sovjets deporteringar från de baltiska länderna och då danska arbetslösa i det ockuperade Danmark tvingades att flytta till Tyskland och jobba i den tyska krigsindustrin under andra världskriget.

  Att rädda människor är vikitigt men bör göras på ett bättre sätt, gärna med hjälp i närområdet. Varför kan inte de rika oljestaterna i Mellanöstern ställa upp för sina bröder och systrar? Varför ska ett splittrat Europa med kriser och arbetslöshet ta smällen?

  Jag ser inte ”Miljö”partisterna som liberaler utan som vänsterstollar. Tycker inte heller att sådana som Diesel-Åsa och Flygaresset Fridolin inger något som helst förtroende.

  1. Även som arbetslös är det långt bättre att sitta fast i leran i ett flyktingläger och sina nära och kära kämpa för livhanken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.