Minimalism, compact living och microhus.

Publicerad av

Markus Torgeby är en man som i en del av sitt liv valde att leva i skogen. Han bodde i sitt tält i 4 år och han tyckte inte alls att det var en så stor grej.

Han är för mig ett levande bevis för att man faktiskt inte behöver det berg av krimskrams som vi som moderna människor samlat på oss. Jag har tidigare på denna blogg argumenterat att vi som människor nog måste hitta ett nytt sätt att leva. Det måste vara ett sätt som är mer hänsynstagande till våra resurser.

Efter att ha sett en intervju med Markus insåg jag att han inte alls såg det som någon uppoffring eller någonting svårt. Om han kan bosätta sig i skogen i fyra år borde väl ändå vi andra åtminstone leva i mindre hus och med mindre krimskrams. Detta fick mig att fundera över vad jag verkligen behöver. Självklart behöver jag kärlek 🙂 men vad behöver jag för saker för att vara lycklig? När jag snabbt funderade på saken så kom jag på kläder, ett rimligt kök, toalett och min bärbara dator.

Jag insåg att det inte var mycket iallafall. Om jag levde själv så skulle det vara så pass lite att jag skulle kunna bo i en friggebod (15 m2). Jag skulle klara mig med en ved spis så jag skulle inte förbruka så mycket el. Jag inser plötsligt hur lätt det skulle vara att städa. Vilken bonus!

Nu är det så att jag har familj så detta är någonting som inte skulle vara lätt att genomföra eftersom att omställningen skulle vara mycket stor. Men i bostadsbristens Sverige borde det vara fler som väljer att bygga ett litet billigt hus. Detta istället för att antingen betala en skyhög hyra eller att bygga ett hus som kostar flera miljoner. Tyvärr tror jag att byggnormerna idag är satta så att du inte får bygga på det sättet. Du skulle helt enkelt inte få bygglov till ett hus av den typen. Det skulle ju driva ner priserna på övriga högt belånade fastigheter. Det i sin tur skulle kunna skapa en finanskris.

I USA har det kommit en rörelse där människor bygger sina hus på hjul. Inte husvagnar utan hus på hjul. Om man bygger sitt lilla hus på hjul så kan man köpa en bit mark och ställa huset där. Jag har kollat lite på internet och fann en video från tinyhousebuild.com som jag fann mycket intressant. Dom har i princip valt att inte ha mer saker än dom behöver och på så vis behöver dom inte ett hus på 100 m2.

När jag ser denna video börjar jag verkligen fundera om det är rimligt att så många hushåll idag har 40 m2 eller mer per person. Det känns som att den ytan bara är till för att vi skall rymma allt vi måste köpa för att smörja hjulen på ett finansiellt system som kräver att vi konsumerar för att hålla själva systemet vid liv. Skulle inte livet vara lättare om vi inte hade så mycket som vi var tvungen att underhålla?

Skulle du kunna vara lycklig i ett microhus?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.