Missbruk

Publicerad av

När du tänker droger, tänker du säkert på illegala droger. Men vad är egentligen en drog? Vad är ett beroende? Och vad är ett missbruk?

En drog är ett preparat som används vid behov av en effekt. Smärtstillande, ångestdämpande, humörshöjande, etc. Ett beroende är när man behöver ett visst preparat för att fungera ordentligt. Exempelvis: ”får jag inte en kopp kaffe på morgonen så blir jag inte människa”. Missbruk och beroende går hand i hand, men det innebär i stort sett ett överanvändande av drogen, som man varken styr över eller förstår allvaret med.

Droger kan alltså handla om allt mellan vanliga värktabletter och kaffe, till mer tunga droger som heroin. Det sistnämnda såklart mycket farligare.

Jag är själv brukare av de (topp) tre dödligaste drogerna; socker, alkohol och rökning. Socker har jag missbrukat sedan högstadiet, när jag blev 18 började jag både röka och dricka alkohol. Som tur var slutade jag med både cigaretterna och alkoholen när jag var 20år. Sockret, har däremot varit desto svårare. Jag försöker sluta, men så faller jag tillbaka igen. Det KAN ha att göra med att sockret har samma effekt på hjärnan som heroin, men vad vet jag?

Vad är det då som skapar vårt beroende? Är det endast de faktorer som drogerna medför i våra kroppar genom stimuli? Hur kommer det sig då att jag rökte i två år UTAN att bli beroende? Dagen jag bestämde mig för att sluta, så gjorde jag bara det. Gör det mig till en starkare och bättre människa? Eller finns det andra faktorer som spelar in när det gäller beroenden?

Jag tror att barndomen spelar en oerhört viktig roll, när det kommer till framtida missbruk. Det som formar oss som barn är främst Sånt som händer, som inte borde hända, och, Sånt som borde hända, men inte händer. Om vi som barn blir utsatta, psykiskt eller fysiskt, för våld och andra hemskheter så formar det våra hjärnor efter det. Samma sak om föräldrarna ignorerar barnet, när det skriker efter närhet. Oavsett i vilken form, så blir resultatet en avsaknad av kärlek. Vi behöver kärlek för att överleva och växa upp att bli människor. När den delen saknas, eller blir störd, så skapas det en form av tomhet inom oss. En tomhet som är enkel att fylla med jobb, alkohol, heroin, sex, osv. beroende på vilken situation du befinner dig i. (För mer info: Youtube – Gabor Maté).

För min egen del fyllde tobaken och alkoholen ett tomrum. Jag kände mig ensam och deprimerad, och dessa droger fick mig att MÅ BRA. För stunden i alla fall. Är det inte det vi alla vill, att må bra? Måste vi då DÖMA hur andra väljer att fylla detta tomrum, bara för att det för oss inte är socialt acceptabelt? Ta alkohol och cannabis som exempel. ALLA dricker alkohol, det är en social norm och accepterat (det är snarare inte accpeterat många gånger att vara nykter, för då är man helst plötsligt ”nykterist”). Medan om man brukar cannabis, så är man rätt och slätt en knarkare. (Man behöver inte ens bruka cannabis för att bli kallad knarkare, det räcker att man har en positiv åsikt och inställning till det). Detta, trots det faktum att alkohol är mer skadligt och DÖDAR tusentals människor varje år. Cannabis är inte skadligt (om du börjar bruka det efter 20 års ålder), noll dödsfall sedan tidernas begynnelse, samt att det används som medicin. Men du är knarkare om du använder det. Punkt.

För var har vår restriktiva narkotikapolitik lett oss egentligen? Om du mår dåligt och använder dig av det som enligt vissa är illegala droger, så är du en brottsling som förtjänar bestraffning. Men om du istället mår dåligt, använder dig av alkohol, arbete eller läkemedel så är det okej? Förtjänar inte alla människor att få hjälp? I Portugal delkriminaliserade man år 2001 innehav av små mängder narkotika för eget bruk:

drugs-portugal

 

Ser ni vart Sverige ligger? Jajjemän, narkotikadödligheten i Sverige är den näst högsta i EU. Kanske börjar det vara dags att se över drogpolitiken, men framför allt hur vi själva ser på droger. En avkriminalisering av cannabis (liknande den i Portugal) skulle förmodligen göra så att marknaden för spice dör ut. Våra ungdomar skulle bli lite ”såsiga i huvudet” men åtminstone undkomma döden.

Ni som är emot förändring, så vill jag bara upplysa er om att allt har inte alltid sett ut som det gör idag. Allmän rösträtt för kvinnor kom inte förrän 1919, och år 1944 blev det lagligt med sexuellt umgänge mellan två vuxna av samma kön (dock ansågs det som en psykisk sjukdom fram till 1979). Kanske börjar det vara dags för nästa kliv i evolutionen? Tänk om vi kunde erbjuda ungdomar förståelse och stöd, istället för bestraffning? Typ: ”Jag vill förstå varför du väljer att använda droger”. Istället för: ”NEJ FEL!! NEJ NEJ NEJ!”

En annan sak som är intressant är dödsantalen från legala droger. Alltså sånt som är receptbelagt och som skrivs ut av läkare.
”Två av de tre receptbelagda mediciner som ligger högst på listan över de mediciner som människor tenderar att överdosera i USA är psykiatriska droger: bensodiazepiner (lugnande och sömnmedel) och ADHD-droger. Senaste statistiken visar att 53% av alla narkotikadödsfall under 2012 var från lagliga droger. Och vi ser samma tendens komma i Sverige”

Läs mer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.