Moderaterna måste sluta kalla det arbetslinjen och istället använda ett mer passande ord. ”förslavningslinjen”.

Publicerad av

Det senaste utspelet från Moderaterna får mig verkligen att fundera på vem i hela fridens dagar som röstar på dom och hur dom anser att samhället skall se ut i framtiden. Sen måste man även fråga sig hur dom ser på sina medmänniskor.

Deras nya förslag är som följer:

  • Färre dagar med A-kassa
  • Begränsad tid med Aktivitetsstöd
  • Begränsningar i socialbidragen

Läs och begrunda vad det egentligen betyder. Batra säger: ”Ersättningarna ska stötta omställningen till ett nytt jobb, inte vara ett sätt att försörja sig”. Tror dom på fullaste allvar att dom flesta människor går på socialbidrag hellre än att ta ett hederligt jobb?

Betänk vad konsekvensen blir av detta förslag. Låt oss säga att en ort som har haft ett stort företag förlorar denna stora arbetsgivare. Det kan ta ganska lång tid innan en kommun kan ersätta en sådan arbetsgivare. Menar Moderaterna då att stat och kommun skall förvägra människor dom små inkomster som dom får genom dessa försäkringar så att dom inte kan försörja sig?

Istället vill dom att människor flyttar till ”där det finns jobb”. Gissa vad som kommer att hända med fastighetspriserna i kommunen dom flyttar från. Risken är uppenbar att folk inte vill investera fast sig i någon kommun. Är det så att Moderaterna vill att arbetarklassen skall bo i husvagnar så att dom snabbt kan flytta till det senaste stället där ett riskkapitalbolag tycker att dom har bäst avkastning för sina pengar? Vad händer om din fru får jobb i Kiruna och du i Malmö?

Jag tycker att deras förslag riskerar att omvandla  arbetarklassen till en form av tjänstehjon som måste åka runt till dom olika arbetsplatserna där det för närvarande finns jobb. Vilket jobb som helst. Vill du jobba i en porrshop? Bli yrkesmilitär? Jobba i en vapenfabrik? Jobba som städhjälp åt Anna Kindberg Batra? Konsekvensen av deras förslag kan bli att du måste sälja ditt hus med förlust och flytta till ett ställe där du inte vill bo för att ta ”vilket jobb som helst”. Även om jobbet är förnedrande, omoraliskt eller ohälsosamt.

Tror du att det aldrig kommer att gå så illa i Sverige? Det trodde dom nog även i  Grekland, Island och USA? En stor bankkris kan helt så sönder ekonomin. Betänk att vi, just nu, har en högkonjunktur i Sverige men att den till stor del är dopad av räntepolitiken. Vi kanske drabbas av 25 % arbetslöshet även vi. Då kan detta även drabba dig. Meningen med arbetsmarknadsförsäkringar och socialförsäkringar är väl ändå att det skall skänka en form av trygghet. Moderaterna vill ta bort all trygghet och har dessutom mage att kalla det ”arbetslinjen”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.