Moderaternas Kristoffer Tamsons får många Norrlänningar att längta efter självständighet

Publicerad av

Du gamla du fria du fjällhöga nord. Du tysta du glädjerika sköna. Detta är dom första orden i vår nationalsång. När du hör denna beskrivning av vår land så är det knappast Stockholm författaren menar. Dom har varken fjäll eller tystnad.

Möjligtvis har dom glädje. Man kan iallafall misstänka det eftersom att dom med glädje stjäl Norrlands tillgångar för att sedan med sedvanlig överklassarrogans förklara att vi här uppe inte förtjänar ens infrastruktur av rimlig kvalitet.

Ytterligare en moderat har nu varit ute och visat vilken ingrodd förakt det finns för Norrland inom detta parti. När jag var ung var det någon djuping från Stockholm som menade att vi borde beskattas för att det fanns bär i skogen. Sedan kom Batra med sitt berömda uttalande om ”lantisar” som hon sedan följde upp med ”fjällen i Falun”.

Nu är det ny stjärna från moderaterna (Kristoffer Tamsons) som har varit ute och förevisat sin okunskap och förakt. Kristoffer Tamson sa helt utan prut att man inte bör satsa några pengar på infrastruktur till Norrland eftersom att Norrland har få invånare och stora ytor.

Om det är mängden folk som avgör så bör vi enligt den logiken satsa ALLT på Stockholm för där bor flest människor. Eller menar han att vi skall fördela alla pengar beroende på befolkningsmängd. För i så fall vill jag att även alla inkomster som Norrland bidrar med skall fördelas mellan oss som bor i Norrland och inte fylla kassorna i Stockholm.

Om detta är inställningen hos vårt ledande borgerliga parti finns det egentligen ingen som helst anledning att Norrland skall vara med i Sverige eftersom att dom med jämna mellanrum kommer till makten.

Om det är så att dom ser på den del av Sverige som producerar mest råvaror med sådan förakt borde Norrland söka självständighet. Vi här uppe får väl göra upp med Norge så vi får tillgång till en bra hamn.

Vi kan behålla malmen, skogen, energin och naturen så kan Stockholmarna sitta där nere och bygga hemsidor och sälja ”värdepapper” åt varandra. Varje år kan dom belåna sina fastigheter lite till för att behålla illusionen av rikedom ända tills den bubblan spricker. Men förmodligen kommer dom då att kräva extra skatt av Norrland för att täcka upp deras förluster. Jag tycker det är dags att politiker från Storstadsregionerna slutar att se på Norrland som en koloni som dom kan behandla hur som helst.

Dom stora partierna brukar vara noga på att sortera bort rasister och homofober. Jag tycker dom kan passa på att rensa upp bland dom glesbygdsrasister som verkar frodas i särskilt Moderaterna

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.