Nu kommer automatiseringen även i vården med hjälp av robotar

Publicerad av

Statens medicinsk-etiska råd (SMER) presenterar idag en rapport om etiska aspekter gällande robotar inom vården. Rapportens positiva ton har helt öppnat dörren för robotarna intåg inom vården.

Som jag tidigare skrivit så går automatiseringen i samhället allt fortare och att vi som människor snart är överflödiga i produktionen. Jag har hittills inte fokuserat så mycket på den etiska delen i detta utan mer på det faktum att vårt ekonomiska system inte klarar av att hantera detta.

En vanlig reaktion på detta, inte bara hos vanliga medborgare utan även hos politiker, är misstro. Man tror att automatiseringen endast gäller enklare jobb. Det är också väldigt vanligt att dom i slutet slänger in argumentet att robotar aldrig kan ersätta vårdpersonal.

Argumentet att IBMs superdator Watson, som förvisso är mest känd för att vara jeopardy mästare men som idag jobbar med att diagnostisera patienter, möttes med tvivel. Inte heller att flera länder, som t ex Japan, har kommit väldigt långt när det gäller robotar i vården verkade imponera.

Det främsta motargumentet jag mötte var den etiska frågan. Många ansåg att maskiner inte kan ersätta den mänskliga kontakten.

Idag vinner nästan alltid pengar över moral och etik

Tyvärr är min uppfattning att när moral och etik ställs mot ekonomi så vinner alltid ekonomi. När vårt ekonomiska system dessutom premierar dålig etik och moral så är det inte konstigt alls att robotar tar över allting. Man kan naturligtvis hävda att en robot hjälper personalen med tunga lyft. Det finns faktiskt ett alternativ: Anställ mer personal! Men det kostar pengar. Ekonomin vinner.

Nu efter SMERs rapport, som både SVD och SVT rapporterar om, är dörren för evigt nedsparkad vad det gäller det etiska argumentet. Även om dom skriver att man måste titta på varje enskild robot för att se att dom är etiska så kommer både vårdgivarna och producenterna av robotar att lobba benhårt för mer robotar i vården.

Faktum kvarstår att inga branscher är fredade när det gäller automatiseringen. Jag är generellt för all automatiseringen men först måste ekonomi tas ur ekvationen. Vårt ekonomiska system måste göras om för att klara denna nya värld och sedan får ekonomi ALDRIG vara en parameter när det gäller moral och etik.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.