Om du blir sjuk – kontakta inte en läkare. Kontakta en jurist

Publicerad av

Efter att på nära håll fått se hur försäkringskassan jobbar för att få ner sjukdagarna till dom 9 dagar som regeringen begärt så är det nya sanningar som gäller. Om du blir sjuk skall du inte börja inte med att kontakta läkare. Ring i stället en jurist. Särskilt om du drabbas av stressrelaterade sjukdomar som normalt har en längre sjukskrivningstid än andra sjukdomar. Annars riskerar du att svälta ihjäl.

En nära familjemedlem har sjukskrivits för utmattningssyndrom. Hen har gjort allting efter konstens regler. Hen har fyllt i alla dom tonvis med papper som FK har gett hen. Hen har gått på alla möten och följt sin rehabiliteringsplan. Hen kom faktiskt tillbaka till jobbet till 50 % när hen plötsligt fick ett meddelande att detta inte dög. Hon fick inga mer pengar. Istället rekommenderades hon av FK att gå till Arbetsförmedlingen för att gå en helt meningslös insats som skall leda till arbetsträning. Jag säger meningslös eftersom att hen ville tillbaka till sitt jobb och framsteg gjordes hela tiden. Det hela kändes verkligen som att det bara handlade om att knuffa över FKs kostnader till AF. Så nu jobbar hen inte ens 50 % eftersom att då ryker hens SGI

Hen valde att överklaga beslutet och fick hjälp av facket. Än en gång blev det massor av papper och möten att tynga denna person med. En tung administrativ börda till en som har svårt att klara det dagliga livet vilket hennes sjukskrivningspapper intygar. Att se en person sitta och gråta för att dom inte klarar av att slåss med våra myndigheter, som verkar ha satt system att dränka sjuka människor i administrativa bördor, är inte lätt.

Men vad är det FK motsätter sig? Inte det faktum att hen är sjuk. Nej då. Dom mottsätter sig att sjukskrivningarna inte är korrekt formulerade. Har vårt socialförsäkringssystem förfallit så pass mycket att patienten måste sitta och diktera för dom ÅTTA olika läkarna som hen var tvungen att besöka under sin sjukskrivningstid för att vara berättigad till sjukpenning? Inte för att tala om att hen först måste studera lite juridik först för att överhuvudtaget veta hur dessa skall formuleras.

Att då få se att FK nöjt meddelar att det går fortare än dom trott att få ner sjuktalen känns då som ett hån. Ett hån mot alla sjuka och alla vi dom betalat in till denna sjukförsäkring och kanske riskerar att bli sjuk i framtiden.

Regeringen stod i TV och slog sig för bröstet när dom deklarerade att dom tagit bort den bortre gränsen för sjukpenningen men skickade samtidigt direktiv till FK att sjuktalen skulle ner till 9 dagar. Regeringen gav inga instruktioner hur patienterna skulle bli friskare. Bara hur mycket pengar FK skulle spara. Är detta ett system som vi skall vara stolta över? Jag tycker vi borde skämmas när regeringen medvetet sparkar på dom sjuka i samhället.

 

6 kommenrarer

  1. Ovillkorad Basinkomst stor nog att leva på till alla. De som på grund av särskilda omständigheter (handikapp etc) behöver mer skall få det. Finansieras med helautomatiskt fungerande avgift på pengar, på konton såväl som kontanter. Du kan vi i princip skrota försäkringskassan, arbetsförmedlingen m.m.

      1. Det är riktigt att det behövs göras mer men det har du kanske inte plats för i en kommentar. Jag har ju en beskrivning som är mer omfattande, den tar kanske 5 A4-sidor med denna textstorlek, men täcker nästan hela samhällsekonomin. Jag kan skicka direkt till intresserade om de mailar mig på per.almgren@soceng.se och talar om att de vill ha informationen.

  2. Vi kan väl skrota soc samtidigt då de låter folk bli hemlösa trots att ekonomin inte finns hos individen så hittar de något kryphål för att ge avslag på ansökan. Min son blev hemlös pga att han hade ett inneboendekontrakt och inte ett andrahandskontrakt, då godkändes inte hyresdelen och idag sover han ute…socialnämndens uppgift är att se till så varje individ i kommunen har en skälig levnadsstandard. ..vilket skämt!

  3. Regeringen säger en sak och i det skymda så gör det något annat. Så har det ju alltid varit. Två maskade kappvändare…   Snart så får vi teckna egna försäkringar och inse att vi har blivit lurade av staten igen och igen vad f… får vi för skatte pengarna?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.