Om vi skall ha någon matproduktion kvar måste vi nog ändra lite lagar

Publicerad av

cow-394148_1280Det var inte många år sedan som mejeriägare och regeringsföreträdare stod i TV och talade om krisen bland mjölkbönderna. Den kris man talade om då var att mejerierna inte fick in nog med råvara. Det var därför av största vikt att få upp priserna på mjölk så att en ny generation av mjölkbönder skulle känna att det var meningsfullt att fortsätta med sin näring och framförallt att nyinvestera.

Nu är det kris igen… fast tvärt om. Världsmarknadspriset går ned och den som får ta smällen är mjölkbonden. De unga mjölkbönder som investerat, skuldsatt sig och verkligen satsat får nu se priserna falla. Det är inte förvånande att det är så få som känner att dom vill satsa på att bli mjölkbonde.

Jag finner det även oroväckande att det alltid är bonden som får mest stryk när priserna faller. Ett mejeri har så mycket mer flexibilitet än vad en bonde har. Därför kan ett mejeri klara sig även genom långa perioder av låga mjölkpriser medan bönderna har det betydligt tuffare.

Det kanske är dags att ändra lagstiftningen så att det blir enklare för bönderna att starta micromejerier. På så vis skulle dom kunna kapa många led och därmed få bättre betalt för sin mjölk. Man borde kanske även se över regelverket så att vi kunde har microslakterier när man ändå var i farten. På så vis skulle vi få mer närproducerat.

Låt oss säga att vi kunde få lokalproducerat kött, mejeri och vin (om regeringen godkänner gårdsförsäljning) ;-). Så lovar jag att bli en trogen kund till våra lokal bönder.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.