Ord som leder tanken fel

Publicerad av

Så här i valtider fylls media av politiker som spyr ur sig ord. Vackra ord, skrämmande ord, kloka ord men förvånansvärt ofta även vilseledande ord. Det handlar inte om direkta lögner  men dom leder lätt tanken fel. Detta gör dom för att sälja in sin produkt med lätt manipulation. Dom vill helt enkelt sälja in sin idé eller sin ideologi. Om dom t ex använde ordet maktförskjutningsavtal istället för frihandelsavtal så skulle nog inte dessa avtal vara så lätta att sälja in hos befolkningen.

Låt mig ge några exempel på ord som lätt leder tanken fel:

Tillväxt

För många är det svårt att vara emot tillväxt. Man hör ju på ordet att någonting ökar och eftersom att tillväxttermen nästan uteslutande används när det gäller ekonomi så måste ju ekonomin bli större? Att evig tillväxt är en omöjlighet och kan orsaka en klimatkatastrof och mänskligt lidande talar nästan ingen politiker om. För vem vill vara emot att ekonomin ökar?

Frihandelsavtal

Hur ofta hör vi inte politiker sjunga frihandelsavtalets lovsång? Det är klart att vi måste ha frihandel! Det är bra för tillväxten! Men om dessa avtal är så fria hur kommer det då sig att dom kan vara upp till 1600 sidor långa och ofta hemliga? Att dom innehåller klausuler för speciella domstolar och annat strunt för att hålla dom folkvalda borta från kontrollen av dessa avtal? Det är ofta väldigt lite som är ”fritt” i ett frihandelsavtal. Ett mer passande ord borde vara ”maktförskjutningsavtal”

Privatisering

Vi har haft en hel del privatisering i Sverige dom senaste årtiondena. Och vi måste väl ärligt säga att dom inte gått så bra. Post Nord och Telia är väl knappast någonting som började fungera bättre när dom förvandlades till privata bolag. Men redan ordet har ett inbyggt problem. Det leder nämligen väldigt lätt till tanken att det är ett litet bolag som skall ta över driften. Men sanningen är den att det ofta slutar med att väldigt stora multinationella bolag tar över driften och därmed makten över den tjänst eller produkt som privatiseras. Makten flyttar från dom folkvalda till anonyma ägare som oftast har större intresse av att fylla sin egen plånbok än att Sverige skall fungera bra och effektivt. I flera av dagens nya frihandelsavtal finns det stycken som dessutom gör det svårt att rulla tillbaka privatiseringar som visat sig fungera dåligt. Men många politiker tycker att privatisering är bra för tillväxten.

Försvarsmakten

Ordet försvarsmakten antyder att vi försvarar våra gränser mot angripare. Ändå har vi inte behövt göra det sedan 1809. Däremot har vi skickat stridande trupp utomlands vid många tillfällen. Borde politiker då istället kalla det för ”anfallsmakten” eller den term som jag ofta använder: ”Krigsmakten”

Det finns helt säker många fler uttryck som leder tanken helt fel. Om ni kommer på något får ni gärna skriva in dom i kommentarsfältet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.