Partiet Vändpunkt påverkar redan svensk politik

Publicerad av

Svenska politiker vill gärna sitta i regering. Det är förstås rimligt och ett bra mål för ett parti. Men tyvärr har många politiker och partier sett det som något slags självändamål. Detta har lett till att dom gått med på nästan vilka stolligheter som helst för äran att sitta i regering. Man har sålt ut sina ideal nästan utan att blinka. På kort sikt kan detta kanske verka klokt men på lång sikt ökar det politikerföraktet och många väljare undrar nog vad är för mening att rösta på ett parti när alla löften bryts så fort valet är över. Självklart har många politiker gått ut och propagerat för att man måste sitta i regering för att kunna påverka politiken och därmed försökt rättfärdiga kompromisser som gått på tok för långt. Januariöverenskommelsen är ett typiskt exempel på kompromisser som gått för långt.

Det är dock uppenbart att partier kan påverka politiken utan att sitta i regering. Centern sitter t ex inte i regering just nu men dom har fått igenom nästan hela sitt partiprogram. Få partier har påverkat svensk politik så mycket som SD de senaste åren.  Detta utan att dom suttit i regering. Ingen har velat samarbeta med dom. Övriga partier har inte ens velat tala med dom trots att dom representerar nästan 20 % av sveriges väljare.

Nu har Partiet Vändpunkt bildats. Det har bara funnits i några veckor men redan nu påverkar dom svensk politik. Efter att Vändpunkt publicerat sin första debattartikel har nämligen Miljöpartiet svängt i sin retorik. Bara dagar efter att Vändpunkt publicerat inriktningen på sin politik, där Kanadamodellen för miljöskatter presenterades, så var både Isabella Lövin och Per Bolund ute i media och förespråkade samma modell. Detta trots att just den modellen diskuterats i MP tidigare men fått ligga i träda. Vändpunkt har även presenterat flera förslag att återföra vinster från energiproduktion tillbaka till glesbygdsregioner och nu har Gustav Fridolin varit ute med en debattartikel och presenterat liknande inriktning. Utöver det så har dom flesta språkrörskandidater nu publicerat texter som ligger helt i linje med Vändpunkts förslag.

Slutsatsen man kan dra av C, SDs och Vändpunkts påverkan är att man inte alls måste sitta i regering för att påverka svensk politik. Politiker måste sluta använda det som argument för att rättfärdiga kompromisser som bara göder politikerföraktet. Visst kan man man vara tvungen att kompromissa för att bryta politiska låsningar. Men när det är så pass stora kompromisser, som Januariöverenskomelsen, så borde partierna åtminstone fråga sina medlemmar först.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.