Partipolitiskt neutral – Är det ens möjligt om man vill nå resultat?

Publicerad av

Idag är det väldigt många påverkansgrupper som gör stor sak över att dom är partipolitiskt obundna. Eller partipolitiskt neutrala om man nu vill välja den termen. Det finns allt från Greta, gula västar, till glesbygdsuppror. Jag antar att orsaken till det är att man inte vill skrämma bort någon och att man inte vill bli knuffad in i ett hörn med tillmälen som liberal, miljömupp, vänsterradikal eller kanske extremhöger. Partipolitiskt obunden är ungefär som påverkansgruppernas mellanmjölk där konflikterna sparas på hög till ett senare tillfälle.

Jag kan förstå om man vill driva en fråga utan att vara med i ett politisk parti och framför allt kan jag förstå glädjen av att driva sin hjärtefråga utan att bli tystad av en byråkratisk partiledning av skäl som knappt går att förstå. Men hur stor är nyttan av att i förväg säga att man aldrig kommer att vara en parlamentarisk kraft. Eller att man inte ens kommer att rekommendera sina medlemmar att rösta på ett visst parti?
Min erfarenhet av påverkansgrupper är att dom blir klappade på axeln och får ett ”bra jobbat!” av politiker när man gör lite påverkan. Om gruppen växer så vill leende politiker bli fotograferade tillsammans med ledande företrädare av den växande påverkansgruppen. Men när det kommer till faktiskt politik, d v s efter valen, så blir det iallafall ingenting. Om någon av ledarna i påverkansgruppen är väldigt färgstark eller är en stark ”trovärdighetsmarkör”, som en del politiker som gått chefskurs säger, så kan denne bli erbjuden en post inom det parti som vill vinna flest röster av påverkansgruppen. Tycker ni att jag låter cynisk? Det är ganska lätt att bli det i dagens politiska atmosfär.

Men låt oss göra ett ”tänk om”. Tänk om t ex Greta Thunberg sa att hon kommer att rekommendera sina följare att rösta på det parti som genomför bäst miljöpolitik och att hon kommer att deklarera vilket parti det är? Jag är ganska övertygad om att en majoritet av partierna helt plötsligt skulle bli väldigt miljöradikala. Inte bara i ord utan även i praktisk politik. Anledningen är enkel. Det skulle finnas en stor risk att dom skulle förlora väljare. Enligt min mening finns det ingenting som skrämmer politiker så mycket som att förlora väljare. Skit i idealen, ideologin och moralen. Det viktiga är att inte förlora väljare.

Enligt min mening så är det bästa man kan göra för att verkligen påverka politiken i framtiden att inte rösta på dom partier som bara pratar. Och framförallt inte rösta på dom som dessutom bara pratar strunt. Man måste rösta på ett parti som lägger skarpa motioner och som faktiskt trycker på rätt knapp vid omröstningarna i riksdagen. Eller åtminstone röstar som dom sagt att dom skall rösta. Det kanske är dags att alla börjar intressera sig för hur just er representant har röstat i riksdagen. Detta går nämligen att se om man söker på https://www.riksdagen.se/sv/debatter-och-beslut/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.