Politiskt engagemang

Publicerad av

”Hur orkar du?”, ”Alla politiker är korrumperade!”, ”Politiker bryr sig bara om valresultatet, inte moralen!”. Detta är inte helt ovanliga kommentarer man får efter att man valt att engagera sig politiskt. Det trista är det inte är helt obefogade kommentarer.

Jag engagerade mig i politiken 2015 när jag gick med i Miljöpartiet. Jag hade ingen som helst tidigare erfarenhet av politik och det var inte helt lätt att anpassa sig till det politiska sättet att göra saker då mina egna erfarenheter kom från näringslivet. Det jag möttes av inom MP:s ledande skick var beteenden som faktiskt gav ovanstående citat trovärdighet. Nu har jag hållit på i några år. Jag har lämnat MP och är nu engagerad i Partiet Vändpunkts arbete att bygga ett rimligt politiskt alternativ till dagens riksdagspartier. Under dessa år har jag nog blivit lite mer erfaren men jag har nog även blivit lite mer luttrad.

Det är lätt deprimerande att se politiker göra kortsiktiga utspel där till och med dom själva vet att det inte löser några problem. Jag gissar att dom känner att dom behöver den mediala täckningen och därför väljer den strategin. Det är ännu mer trist att se politiska partier ignorera lösningar bara för att dom är rädda att förlora en halv procent i nästa Sifo-mätning. Många gånger p g a att partierna inte tror att väljarna är smarta nog att förstå sanning. Jag kommer osökt att tänka på filmen med den odödliga repliken: ”You can’t handle the truth!”. Då politiker tror att väljarna inte klarar av att hantera sanningen så har vi verkliga demokratiska problem.

Men politik är så mycket mer än det. Politik handlar även om djupt engagerade människor som känner att det är värt att offra massor av tid och pengar bara för att man känner att det är viktigt. Inte av egoistiska skäl utan för att man önskar en bättre värld för alla. Det är den delen av politiken jag älskar. Det är den glöden och passionen som gör att jag själv orkar flänga runt landet trots att min tid ofta är knapp. Det finns massor av människor runt om i landet som faktiskt känner att det är värt att engagera sig. Det är människor som känner att det bara finns ett sätt att förändra en politik som tappat sin ideologiska kompass och det är genom att själva faktiskt engagera sig.

Vi lever trots allt i en demokrati. Vi är alla en del av denna demokrati. Demokratin finns inte bara vart fjärde år. Den existerar hela tiden och den måste försvaras hela tiden. Jag tror inte att det räcker att bara lägga sin röst på ett parti vart fjärde år för att göra de förändringar som nog måste göras. Jag skulle vara enormt glad om fler människor valde att slå av Netflix, stänga sitt Candy Crush och istället blev politiskt aktiva. Skriv i en blogg. Gå med i en förening som är engagerad i samhällsfrågor. Gå med i det parti som ni känner er mest bekväma med. (Helst Partiet Vändpunkt, naturligtvis 🙂 ). Oavsett vilket parti ni väljer så kommer det att vara mycket nytt att lära sig och visst kommer det ibland att vara frustrerande. En del av er kommer kanske att byta parti efter ett tag men ni kommer iallafall att vara delaktiga och kanske ni även lyckas vara delaktiga att förändra världen till någonting bättre.

3 kommenrarer

 1. ” ”You can’t handle the truth!”. Då politiker tror att väljarna inte klarar av att hantera sanningen så har vi verkliga demokratiska problem.”
  I dagens Sverige råder det motsatta, det är folket som säger till politikerna att de inte kan hantera sanningen. Därför är nu SD landets opinionsmässigt största parti.

  1. Blev tyvärr besviken i mina förhoppningar att det kunde bildas ett ett socialistiskt miljöparti. Pratade med Carl bla om Nato och hoppades att MP-avhopparna kunde slå ihop sig med ”V” men sen bildades PV alldeles för fort och blir inget annat än en radikal miljöfläkt. Ett samgående med V skulle fördjupad Vs lätt inställsamma miljöpolitik, som jag försöker att radikalisera på gräsrotsnivå. Tack för en bra blogg. Hälsning, Gunnar Uppman.

   1. Jag hoppas verkligen att vi blir mer än en ”radikal miljöfläkt” 🙂 Men ett parti blir vad medlemmarna gör av det. Enligt min uppfattning finns det en stor bredd bland medlemmarna i PV vilket hittills lett till många väldigt kloka ställningstaganden även i andra frågor än just miljöfrågorna.

    Förvisso är flera av grundarna sprungna ur miljörörelsen. Men jag har svårt att kalla partiet radikalt då jag tycker att det är mer radikalt att blunda för dom systemfel vi har i samhället än att faktiskt försöka bygga upp någonting som försöker adressera dom.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.