Propagandakriget pågår för fullt

Publicerad av

Kan sociala medier användas för att påverka val i andra stater? Svaret är självklart ett rungande ja. I USA pågår just nu en stor utredning om huruvida Ryssland påverkade utgången i valet via sociala medier. Det är förstås bra att man utreder den saken men det måste vi väl ändå se som en självklarhet. Alla stater förmedlar sina bild av hur dom vill att samhället skall utvecklas och sociala medier är i sin konstruktion gjord för att just sprida information. Frågan bör kanske vara hur långt en stat är beredd att gå i användningen av sociala medier för att sprida sitt budskap?

Falska nyheter bör t ex absolut vara någonting som inte bör vara tillåtet. Men då finns det några problem. Vem bestämmer vad som är falska nyheter? Skall detta gälla hårt vinklad information? Skall samma regler gälla för alla? Skulle Twitter våga stänga Trumps konto för spridande av falsk information?

SVT hade idag en artikel om det ryska statsägda bolaget RT som köpt annonser på twitter för 2,2 miljoner riktat mot amerikansk publik. Huruvida dessa annonser är köpta av kommersiella skäl eller på beställning av ryska staten för att påverka opinionen tänker jag vara osagt. Men för att visa på problemet så tänkte jag att vi skall titta på SVTs egen artikel om just detta.

I artikeln framgår följande fakta:

  1. RT har köpt 2 000 annonser för 2,2 miljoner på twitter

Det är faktiskt den enda fakta som jag kunde hitta i själva artikeln. I övrigt så är det “misstänkt ryskt propagandaarbete” och “Just dessa inlägg har dock Twitter inte med säkerhet kunnat koppla till Ryssland”. Blir då inte även SVTs artikel om RTs  just påverkan av väljare? D v s oss. För om man läser SVTs artikel så verkar Ryssland skyldiga som rackarn. Bygger då inte SVTs artikel upp misstänksamhet mot Ryssland som gör oss mer benägna att stödja samarbetet mot NATO?

Jag är helt övertygad om att Ryssland försöker påverka amerikansk befolkning att rösta på en kandidat som dom finner bäst för sina syften. Men jag är precis lika övertygad om att USA, Tyskland, Frankrike och även Sverige gör sådant. Sen handlar det mest om hur långt dom olika staterna gått för att nyttja denna kanal

Det verkar som att Ryssland har blivit duktiga på detta och nu vill USA få stopp på den saken. Så nu klämmer USA åt Facebook och Twitter. Dom är trots allt amerikanska bolag. Vad kommer att bli konsekvensen av det? Kommer sociala medier bara att släppa igenom USAs version av verkligheten i framtiden?

Det känns verkligen som att världen just nu ligger i ett propagandakrig där internet är slagfältet, sanningen är offret och vi medborgare är målet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.