Reklam är manipulation

Publicerad av

Reklam är ett ämne som jag tagit upp tidigare. Men det tåls att skriva ofta om detta ämne eftersom att det idag inte finns några politiska partier som driver opinion. Dom följer opinion. Om man vill vara grov i munnen kan man lätt jämföra politiska partiers agerande med prostitution. Men i detta fall så är betalningen din röst i valet. Därför tror jag inget parti kommer att driva frågan om konsumtionssamhällets skadliga effekter ordentligt förrän vi som medborgare kräver att politikerna gör det. Det är dock svårt att övertyga människor att konsumera betydligt mindre när motparten överöser människor med flera tusen reklammeddelanden om dagen.

Vi kan alla låtsas som att reklam är en naturlig del av samhället och att vi som enskilda individer kan värja oss för reklamen. Men faktum är att vi då bedrar oss själva. Det finns en anledning till varför företagen runt om i världen lägger miljarder och åter miljarder på just reklam.

Reklam är en form av manipulation av vårt medvetande där syfte är ett enda. Du skall inte vara nöjd med dig själv och ditt liv förrän du har köpt just den produkten reklamen försöker sälja.

Den klimatkatastrof, som vi närmar oss med allt raskare steg, skapar en situation där vår egen konsumtion ställs mot planetens överlevnad. Om det är så att vårt ekonomiska system kräver reklam för att samhället skall fungera så är det fel på det ekonomiska systemet.

Det kan väl inte vara meningen att vi skall försvara reklam vars enda syfte är att manipulera oss att må dåligt så att vi konsumerar mer och vars konsekvens är att överlevnadsvillkoren för våra efterkommande minskar. Vi måste våga börja tala om ett nytt samhälle där drivkrafterna är något annat än att tjäna pengar som läggs på överkonsumtion.

Varför inte vägra reklam? Ta bort reklamkanalerna. Skaffa adblocker i datorn och släng direktreklamen i soptunnan direkt utan att läsa den. Prova ett år och se om din syn på konsumtion förändras. Det gjorde den för mig.

3 kommenrarer

 1. Det är inte så enkelt att dra en gräns mellan vad som bara är upplysande information och reklam för att sälja onödiga varor eller tjänster. Har du något bra förslag hur man drar gränsen?

  En vara eller tjänst kan ju vara helt onödig för en person men av ganska stort intresse för en annan person som faktiskt behöver eller skulle ha en viss nytta eller glädje av något som det i dag görs reklam för.

  Om man tänker sig att det bara skulle vara tillåtet att svara på en eventuell kunds frågor när kunden ber om en information eller frågar om företaget eller personen säljer sådana varor eller utför det slaget av tjänster. Det kan vara ett ganska stort jobb att ta reda på vad som finns tillgängligt eller kan beställas hos olika leverantörer.

  Eller skall vi ha ett eller flera register som uppdateras efter någon slags prövning av kvalitén på varorna / tjänsterna. Då finns det ju också en risk för korruption där några som lägger in informationen kan få en extraförtjänst genom att placera vissa saker på ett ställe där man först fäster blicken.

  Själv har jag inget bättre svar på frågan än att man i unga år får lära sig att inte hålla allt som påstås för sant eller åtminstone rimligt sannolikt. Det är kanske bara av misstagen man lär sig, om de inte är så stora att man inte klarar av att reparera den eventuella skadan man råkar ut för.

  1. Att förbjuda reklam i TV och på gator och torg är nog ganska enkelt om viljan finns. Att göra det på internet är nog svårare. Men det är inte där det stora problemet finns. Det stora problemet är att att vi måste göra något åt klimatet. För att göra det måste samhället förändras en del. För att samhället skall kunna ändras måste folket vilja ändra det. Om folket skall vilja ändra samhället så kan vi inte ha reklam som hela tiden förklarar att dom är dåliga människor om dom gör det.

   Det jag talar om är stor samhällsförändring. Det är ingen enkel sak. Men om alternativet är att våra barn och barnbarn får dåliga överlevnadsmöjligheter så tycker jag att det är ganska vansinnigt om vi inte försöker göra någonting åt saken.

 2. En gång i tiden – jag var rör då i det tidigare århundradet mest – talade och skrev MP om köpfrid, begreppet som Gunnar Adler Karlsson myntade i boken Lärobok för 80-talet. Köpfrid innebär frihet från reklam i offentliga rum,

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.