Reklamexponering har blivit en klassfråga

Publicerad av

I mina ögon har reklam blivit en förorening i vårt samhälle. Nästan vart du än vänder dig så drabbas du av reklam. Idag går vi till och med omkring med en handburen distributionsapparat som kan nå dig när som helst med nya budskap om vad du borde köpa. TV och filmer är fulla av reklam eller produktplacering, Internet är helt nedlusad med reklam, postlådan är full av reklam och på våra allmänna platser blinkar skyltarna intensivt för att söka vår uppmärksamhet. Allt för att vi inte skall känna oss helt lyckliga. Iallafall inte förrän vi köpt den produkt som reklamen propagerar för.

Man kan dock slippa reklam. Om man har råd. Appar i telefoner, TV-sändningar, filmkanaler och internettjänster har idag ofta en version som är utan reklam. Men den måste man betala för. Så om du är välbeställd kan du slippa denna irritation som stjäl din tid och förgiftar ditt sinne. Men därmed har även reklamexponering blivit en klassfråga. Man skulle kunna se det som ett straff för den som  inte har råd att göra sig kvitt eländet.

Men även om du betalar för att slippa reklam så blir du inte av med all reklam. Det har gått så långt att många har svårt att skilja på reklam och produkt. Gränserna suddas ut mer och mer. Legofilmerna för barn är ett gott exempel där människor faktiskt går och betalar för att att se på reklam. Alla som är indoktrinerade i dagens ekonomiska system skulle kalla det för produktutveckling eller merchandising men jag ser dessa filmer som ett cyniskt sätt att rikta reklam mot barn som inte har en chans att värja sig.

Vårt samhälle är idag byggt runt ett ekonomiskt system som kräver evig ekonomisk tillväxt för att fungera. Reklamen är en bieffekt av detta system men också en av dom farligaste av bieffekterna eftersom att reklamen påverkar vårt sinne, våra värderingar och våra åsikter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.