RUT och ROT kommer att bli kvar eftersom att ingen vågar ta bort dom

Publicerad av

Som ni kanske vet har regeringen lagt ett förslag att sänka taket för RUT och ROT. Ekonomistyrningsverket samt ekobrottsmyndigheten underkänner regeringsförslaget. Även regeringens egen expertmyndighet menar att det skulle leda till mer svartjobb.

Men tänk efter nu. Det dom egentligen säger är att dessa näringar inte kan bära sig själva. Dessa näringar behöver stora konstanta statliga stöd för att överleva. Om ni nu även betänker att dessa näringar trots detta stora statliga stöd även nyttjar nystartsjobb, FAS 3, arbetsträning och praktikanter så blir dom statliga stöden till dessa branscher enorma.

Om det är så att Ekonomistyrningsverket, ekobrottsmyndigheten och regerings experter alla är eniga om att det är omöjligt att vara verksam inom dessa branscher utan så stora statliga stöd så måste detta även gälla för ALLA andra yrken. Alla massörer, frisörer, bagare, slaktare, taxichaufförer, åkare, mekaniska verkstäder osv… osv… måste då också få detta statliga stöd. Annars finns det en risk att dom börjar arbeta svart.

Att man dessutom försvarar RUT med att det skapar jämställdhet genom att skapar jobb för kvinnor känns bara korkat. Om det var jämställdhet dom ville ha skulle dom använda pengarna som RUT och ROT kostar för att få in fler kvinnor på ekonomistyrningsverket och ekobrottsmyndigheten istället för att sätta en mopp i händerna på dom. Eller så kan dom kräva att alla bolag som har RUT anställer lika många män som kvinnor.

Vi måste inse att alla dessa arbetsmarknadsåtgärder som finns idag är till för att ”skapa” jobb. Om stöden inte fanns skulle massor med jobb försvinna. Kort sagt skapar vi jobb på konstgjord väg eftersom att efterfrågan egentligen inte finns. Därför brukar jag kalla dessa jobb för ”hittepåjobb”. Det är jobb som existerar trots att efterfrågan inte finns. Inte annat än på konstgjord väg iallafall.

Dessa hittepåjobb ökar hela tiden p g a av att världen hela tiden effektiviseras. Att vårt ekonomiska system inte klarar av att hantera detta borde inte leda till en massa konstgjorda jobb som gynnar bara vissa delar av samhället. Är det inte bättre att vi istället fixar det ekonomiska systemet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.