Sanktioner uppfattas nog som en krigshandling även om vi vill låtsas som att det är någonting annat.

Publicerad av

Många anser att sanktioner är en fredlig form av påtryckning och inte en krigshandling. USA använder ofta den metoden för att få sin vilja igenom. Eftersom att dom har så stor kontroll över världens betalsystem, digitala infrastruktur och internationella transportvägar så kan deras sanktioner vara förödande för en utsatt nation. Men även EU spelar villigt med i det spelet. Sanktioner kan vara helt förödande för vissa länder där samhällsstrukturen helt slås sönder. Så varför skall vi inte kalla det en krigshandling?

Det finns en sammanställning av alla länder som EU har sanktioner mot fn och jag måste säga att det är ganska intressant läsning.

När media presenterar sanktioner så får man lätt intrycket att det hela handlar om en lätt protest men låt oss fundera över vad som skulle hända om Sverige blev utsatt för sanktioner. En vanlig sanktion är att personer och/eller organisationer i ett land får sina konton frusna. Ponera att det plötsligt kommer ett dekret från främmande makt som bestämmer att konton som tillhör H&M, IKEA, SAAB, SSAB och LKAB inte får röras. Inga löner skulle kunna betalas ut. Konkursen skulle vara ganska nära förestående och Sverige skulle kollapsa ekonomiskt. Ni kan ju roa er med att scrolla igenom Irans lista av vilka som är utsatta för sådana sanktioner. Det är inte bara fem företag.

Eller ponera om Sverige fick sanktioner gällande olja? Samhället kollapsar nog inom en vecka. Eller mediciner? Vad skulle vi tycka om vår sjukvård inte fungerade p g a att främmande makt satt sanktioner på oss?

Vi måste inse att sanktioner verkligen inte är en fredlig handling och det uppfattas nog inte heller som en fredlig handling av det land som utsätts för dessa sanktioner. I dagsläget är det till stor del västvärlden som sätter sanktioner på övriga länder och av någon anledning är väldigt många av dessa oljeproducerande länder eller länder som har geopolitisk vikt runt oljeproducerande länder. Det är inte så konstigt om dom inte tycker om den saken.

Jag tror inte man bygger en fredlig värld genom fientliga handlingar vars syfte är att skada så pass mycket att den utsatte skall vara tvungen att foga sig till vilka krav som helst som ställts av de som utfärdat sanktionerna.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.