Skall man glädjas eller fälla en tår över att elcykeln har blivit årets julklapp?

Publicerad av

Klimatet är i desperat behov av att vi släpper ut mindre CO2 i atmosfären. Elcykeln är därför en mycket bra produkt eftersom att den gör det möjligt för människor att cykla längre sträckor och därmed har den en potential att minska bilkörningen. Bilismen är trots allt en av våra stora miljöbovar. Men samtidigt skall vi betänka att kommersialismen och ohejdat shoppande är en annan mycket stor miljöbov.

Att då just elcykeln får titeln årets julklapp, som trots allt är ett kommersens nobelpris, känns helt enkelt fel. Särskilt med tanke på att väldigt många som nu skyndsamt köper sig en elcykel förmodligen redan har en fungerande cykel i garaget. Dock utan elmotor. Och ur miljösynpunkt så är en vanlig cykel bättre än en elcykel. Särskilt en gammal cykel som inte måste nyproduceras.

Men det kanske är detta som menas med “visionär realism” som Miljöpartiet så ofta talar om. Miljön gör små myrsteg framåt men endast på kommersialismens villkor. För 20 år sedan kanske detta inte hade fyllt min själ med så blandade känslor men när man samtidigt hör att 15 000 forskare skrivit under en varning om att klimatförändringen hotar mänsklighetens existens så blir det betydligt svårare att se elcykelns pris som odelat positivt.

När man dessutom läser att Black Friday väntas omsätta 5 miljarder så känns mänsklighetens räddning väldigt fjärran.

 

5 kommenrarer

  1. Vi måste anamma tekniken inte vara rädd för den. Det är väl fantastisk om vi kan ta elcykeln istället för bilen. En ”full” tank på en elcykel drar 0,25 kWh el och kostar runt 25 öre och räcker i 4 mil. Det innebär att det om man laddar det med svensk elmix under ett normal år (20 g/kWh) så blir det ett utsläpp på 5 gram. Det är helt fantastisk förbättring mot bilutstläppen. Om man får ågren för detta se till att enbart handla förnybar el så är vi en bit på vägen. Mycket att göra men skjut inte på
    goda krafter. Problemet är fossilberoende bilisterna inte cyklisterna

    1. Absolut skall vi anamma tekniken. Jag skriver också att elcyklar är bra av just dom skäl som du skriver. Däremot känns det konstigt att den blir ”årets julklapp”. När årets julklapp egentligen borde vara ett presentkort på en kram istället. 🙂

  2. det slängs mängder med cyklar på åvc varje dag ! de skulle kunna konverteras till elcyklar! sätta framhjul med nav motor !

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.