Skall svenska medborgare tvingas registrera sig hos utländska privatägda IT-bolag?

Publicerad av

I Ekot kan man nu läsa att transportstyrelsen utreder körkortets framtid. Ett av alternativen dom utreder är huruvida man kan ha körkortet i sin smartphone istället för dagens körkort i plast.

Det verkar inte finnas någon gräns på svenska statens digitaliseringsiver och jag får ibland känslan att dom inte inte alls ser några risker med att knyta vårt samhällssystem så hårt till privata amerikanska IT-bolag.
I dagens svenska samhälle finns det redan en så kallad ”killer-app” som en svensk medborgare nästan är tvungen att ha för att leva ett normalt och okomplicerat liv. Det är e-legitimation. Om man väljer att använda dator så är man hänvisad till Microsoft eller Apple. Om man väljer den mobila varianten så har man även alternativet Google i form av Androidtelefoner. Telia kräver NetID som jag hittills bara hittat till Windows och Apple.

Så hur jag än vrider och vänder mig så verkar jag vara tvungen att bli kund hos någon av följande bolag: Google, Apple eller Microsoft. Allt för att kunna leva ett rimligt liv i Sverige.
Om vi drar det ytterligare ett steg så har Sverige inte heller något eget kortsystem för betalningar. På så vis verkar jag även vara tvungen att bli kund hos VISA eller Mastercard. För kontanter är idag inte längre ett betalmedel som accepteras överallt.

Och nu verkar transportstyrelsen överväga att även lägga körkortet i mobiltelefonen som ytterligare gör oss beroende av Apple och Google. Är det inte dags att vår regering skapar ett it-strategi där svenska staten kan erbjuda ett alternativ för de medborgare som inte vill lämna ut sin själ till privatägda bolag som oftast har utländska ägare och där regelverket för systemen verkar vara utelämnade till Mr Trumps minst sagt ombytliga humör.

En kommentar

  1. Regeringen har ingen annan åsikt än att Sverige fortsatt ska vara en amerikansk lydstat och därmed underordna oss amerikanska idéer om hur kontroll över befolkningen ska implementeras. Det försvarsmässigt meningslösa köpet av Patriotrobotar, är ett exempel på den tribut Sverige måste betala för att omfattas av amerikanskt ”beskydd”. Detta gäller naturligtvis också amerikanska IT och finansiella system.

    Trump är inte problemet med USA, tvärtom. Det amerikanska folkets val av av Trump till president, bröt det momentum som skulle motivera krig mot Ryssland, vilket Hillary hade på sin agenda. På motsvarande sätt används klimathysterin för att motivera avskaffandet av demokrati för att bana väg för en världsregering, vilket den anglifierade svenske filosofen Nick Bostrom diskuterar i sina artiklar om singletons, vars syfte är samordnad kontroll. Vad han kanske missat, är att singletons är dömda till undergång, just på grund av kostnaden för samordnad kontroll. För kontroll – eller byråkrati – är, som Joseph Tainter säger, orsaken till komplexa samhällens kollaps.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.