Skall vi aldrig bli kvitt datalagringslagen?

Publicerad av

secret-205648_1280

Sverige har genom åren gjort sig känd för att värna om sitt folk på ett humant och bra sätt. Vi satte tidigt upp personuppgiftslagen som skydd för privatpersoners integritet. Idag är dock integritetsskyddet för svenska folket ganska urvattnat.

Det började med socialdemokraternas Thomas Bodström som hårt drev frågan om datalagringsdirektivet. Inte bara i Sverige utan även i EU. Ofta användes en skräckpropaganda med dom mest skrämmande brott som exempel för att vi skulle införa datalagring. Det menades att vi var tvungen att ge upp våra friheter och rättigheter för att skydda oss mot terrorister och pedofiler.

Här måste jag bara citera Benjamin Franklin:

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.

Datalagringsdirektivet infördes i Sverige och i vanlig svensk ordning så tystnade svenska folket. Att protestera är helt enkelt inte inne i Sverige just nu. Men förespråkarna av datalagringsdirektivet skulle snart få en stor motgång. Även EU hade infört datalagringsdirektivet vilket ledde till att EU-domstolen var tvungna att granska detta direktiv.

EU-domstolen underkände inte själva lagringen av uppgifter men menade att reglerna för personuppgiftsskyddet var för dåligt. Men kort sagt så var den svenska datalagringslagen ogiltig.

Det är nu det blir intressant. Beatrice Ask tillsätter nu en utredning. Detta är en utredning om huruvida våra lagar strider mot EUs lagar. Dessutom bör nämnas att detta är en riktigt kontroversiell lag. Sådana lagar tar tid att utreda det vet vi alla.

Nix pix. Inte i detta fallet. Sten Heckscher och Iain Cameron får den 29de april 2014 uppdraget att utreda detta. Den 13 Juni presenterar dom sitt resultat vilket är att Sveriges lag inte alls är det EU-domstolen tidigare sa att det faktiskt var, nämligen integritetskränkande. Måste vara något slags världsrekord i utredning av en kontroversiell fråga. Det är nog även ett världsrekord i arrogans både mot EU-domstolen och mot svenska folket.

Bahnhof marknadsför sig som det bolag som mest värnar om vår integritet. Dom slutade naturligtvis lagra data efter EU-domstolens dom och blir nu jagade av Post och telestyrelsen eftersom att dom inte vill fortsätta masslagra sina kunders data. Post och telestyrelsen har lagt ett vite på 5 miljoner på Bahnhof vilket gjort att Bahnhof anmält sig själva och räknar med att ta detta mål hela vägen till EU-domstolen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.