Skall vi anpassa oss till USA eller dom till oss vid ett eventuellt frihandelsavtal? Vill du äta kyckling som doppats i klor?

Publicerad av

trade-453007_1280EU och USA förhandlar för närvarande om ett frihandelsavtal. Det dom förhandlar  om är självklart tullar för varor. Men utöver det förhandlar dom även om hinder för varor, tjänster och investeringar. Det är tekniska regler, immaterialrätt, offentlig upphandling och handelsprocedurer. Det är alltså i stort sett allt som rör handeln.

Det finns dom som hävdar att detta frihandelsavtal kommer att öka handeln och därmed skapa jobb. Andra hävdar att enda detta frihandelsavtal kommer att skapa är sänkta krav på produktsäkerhet och miljö. Utöver detta är många väldigt oroliga att det nu kommer att bli fritt fram för kemikalier och GMO i livsmedel. Detta skulle vara katastrofalt för dom svenska lantbrukarna.

T ex kan Sverige bli tvungen att öppna för import av lågpriskyckling från USA som doppats i klorbad. EU:s experter anser nämligen att detta förfaringssätt inte är skadligt för människor eller miljö. Kritiker hävdar dock att det är bättre med ren och god djurhållning än att doppa vår mat i kemikalier. Delvis pga av att denna klordoppningsmetod visat sig vara ineffektiv då en fjärdedel av kycklingarna fortfarande bär på bl a salmonella även efter klorbadet.

Fackliga organisationer är också oroliga att avtalet ska ge utländska privata företag möjlighet att stämma stater inför en skiljedomstol för politiska beslut. T ex driver Vattenfall fn en process mot Tysklands beslut att avskaffa kärnkraften.

Om man tittar tillbaka på dom senaste 30 åren, och antar att utvecklingen fortsätter i samma stil, så är det nog ganska lätta att räkna ut vad som kommer att hända. Bolag från EU och USA kommer att direkt börja konkurrera med varandra. Företag kommer då att börja köpa upp varandra för att skaffa sig en större marknad. Resultatet blir färre men större aktörer. Av det blir det färre arbetstillfällen totalt och den stora aktören blir ”to big to fail” vilket ger företaget en otäckt stor makt.

Att handel är bra är det nog ingen som ifrågasätter. Handel till varje pris kan däremot vara skadligt för oss alla och bör då undvikas. Vi får hoppas att dom som förhandlar är förståndiga människor som ser helheten och tänker långsiktigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.