Skulle det vara bättre för Sverige att samarbeta med Ryssland istället för USA i framtiden?

Publicerad av

För mig verkar det helt uppenbart att USA, Storbritannien och Frankrike fn muckar gräl med Ryssland. Ett spel där Sverige försiktigt deltar. Det är med stor oro jag ser på utvecklingen. Det är inte bara USA:s retorik, eller det faktum att dom skickar missiler på Rysslands allierade, som är oroande. Dom jobbar även aktivt med sanktioner mot Ryssland. Om denna utveckling fortsätter kommer nog dom flesta nationer, förr eller senare, att tvingas välja sida. Som det är idag är Sverige hårt kopplade till USA men är det verkligen så klokt om det skulle bli en handelskrig, kallt krig eller t o m konfrontation?

Om vi skall tänka långsiktigt så måste vi börja titta på vilka stater som kommer att blomstra och vilka som kommer att stagnera i framtiden. Som det ser ut just nu så är Kina världens nya ekonomiska stormakt. Ryssland har mycket gott samarbete med Kina och dom har många samarbetsprojekt för handel. Dom har även ett militärt samarbete och har haft gemensamma militärövningar. USA har istället valt konfrontation med Kina. USA verkar vara inne i det skälvande slutet av sin stormaktstid där dom endast verkar kunna upprätthålla sin storhet med vapen i hand och genom att med våld försvara petrodollarn. Ett sätt för att upprätthålla denna makt är genom sin vapenindustri. Den som levererar ammunitionen vill ingen stöta sig med i en konfliktsituation.

Det bästa skulle vara om vi i sann neutral anda skulle kunna samarbeta med båda parter men risken är nog stor att USA bl a skulle vägra att sälja oss delar till JAS om vi hade ett samarbete med Ryssland. Då skulle Sveriges dyraste militärprojekt kunna riskeras. Men vi måste ställa oss frågan om det är värt att bygga ett militärt flygplan, som sedan håller oss gisslan i ett samarbete som så kraftigt påverkar vår utrikespolitik, att vi inte ens kan ha samarbeten med vem vi vill?

Medan jag skriver detta kan jag se framför mig hur, särskilt högerpolitiker, suger efter luft och förfasas över någon ens vågar skriva detta. Att någon ens kan tänka tanken att ha ett samarbete med Ryssland. Men det är inte unikt med större förändringar i vårt utrikespolitik om vi tittar på vår historia.

Efter att Karl XIV Johan hade blivit kung i Sverige var det många svenskar som trodde att en fransk general på Sveriges tron skulle stärka banden med Napoleon vilket skulle leda till en stark allians mot Ryssland. Nu valde dock Karl XIV Johan istället att bygga en allians med Ryssland. Det var en total omsvängning av Svensk utrikespolitik som bar frukt. Inledningen på andra världskriget så Sverige var väldigt tyskvänligt vilket sedan ändrades till att istället bygga samarbete med Storbritannien när svenskarna insåg att Tyskland skulle förlora.

Om USA driver devisen ”antingen är ni med oss eller emot oss”, vilket dom gjort förr, så kommer många EU-länder att få väldigt stora problem när dom måste välja sida. Finland är t ex ett EU-land som nog skulle ha stora problem att provocera Ryssland om EU valde att gemensamt gå den vägen. Tyskland brukar inte heller vilja provocera Ryssland i onödan. Detta trots att dom är ett NATO-land. Men jag misstänker att det är många fler länder i EU som skulle ha problem med detta.

Jag är ingen fan av varken Putin eller Trump och rent generellt har stormakter en tendens att utnyttja sin position. Det gäller inte bara USA utan även Ryssland och Kina. Men borde vi inte ha en diskussion om var dom bästa förutsättningarna för Sverige ligger i framtiden?

Jag är fullt medveten om den ryss-skräck som finns i landet och en vän föreslog vänligt att jag nog inte bör publicera detta och menade att jag skulle få en hel driva troll över mig. Men om det är så att vi inte ens kan tala om en så här pass viktig framtidsfråga, utan låter självcensuren ta över, så har vi allvarliga demokratiska problem.

7 kommenrarer

 1. Vi samarbetar redan med Ryssland idag med att köpa gas från dem men på pappret så är din fråga inte obefogad. Tyvärr så är Ryssland fortfarande som pest eller kolera dvs en stat som inte går att lita på. Putin har visat det många gånger genom att neka sin inblandning och senare erkänna motsatsen. Usa har däremot i de flesta fall varit tydliga vad de tycker och då är det mycket lättare att förhålla sig till dem. Och som du skriver så har vi mycket mer samarbete med dem och även med Nato och därför känns det mer långsiktigt än att gå djupare in och samarbeta med Ryssland. Men att vinkla in våran höger respektive vänster politik i frågan om vilka vi ska samarbeta med tycker jag nog är att blanda korten lite och splittra oss svenskar ytterligare. Men tyvärr om jag ska nämna Syrien så ser det kriget ut att bli en katastrof på många plan. Bara att Ryssland alliera sig med Assad,Turkiet och Iran ser jag nog som mer oroväckande.Och risken att ett litet krig blir starten till ett bra mycket större krig är stor. Kan inte se någon annan lösning att EU följer USA och Nato. Kan tänka mig att Turkiet får det tufft i Nato om Det Kalla kriget startar först. Men som man bädda får man ligga.

  1. Det är på tok för många parter i Syrien för att snabbt kunna lösa konflikten är jag rädd. När det gäller Ryssland så har jag alltid upplevt dom som väldigt tydliga. I Gerogienkriget så sa dom klart och tydligt att gör ni det här så dom kommer vi. Även när det gäller Krim så tycker jag dom var väldigt tydliga.

   Meningen om att högerpolitiker skulle förfasas över detta skulle jag kanske ha formulerat lite annars. Hultqvist är trots allt väldigt drivande i pro Nato frågor och han förfasar sig nog även han över denna text. Men å andra sidan har jag tidigare skrivit på Tankeverket att S inte längre känns som ett parti som ligger på vänsterkanten 🙂

   1. Ja jag tror du är mer Ryssland vän än jag men otydliga budskap tycker jag nog Putin har haft många gånger men efter att fler och fler informatörer har synat hans ideer så har han ju tvingats säga som det är. för att inte helt idiot förklara sig. Men tyvärr så tvivlar jag på Ryssland som rättsstat. Efter att jag såg en dokumentär om hur maffian arbetar och hur insyltade de är i Rysslands rättssystem så faller mycket av mitt förtroende för det landet. Skulle jag gissa själv så känns deras demokrati som ett spel för gallerian och ett svek mot det ryska folket. Även om många idag skulle välja Putin så beror det nog mer på att det finns inga alternativ. Det alternativet som fanns ville han ju fängsla och hittade på något för att göra det i princip omöjligt för han att ställa upp som President kandidat . Man kan ju fråga sig varför? Att föra ett sådant tillvägagångssätt inrikes och tro att folk utomlands inte förstår tycker jag är märkligt.

    1. Jag har en ganska enkel syn på det hela egentligen. Jag har rest väldigt mycket i mitt liv och rent generellt är vanliga medborgare väldigt lika varandra i alla länder. Det finns bra människor och idioter i alla länder. Förmodligen i lika omfattning oavsett land.

     Så kanske det bara är så att jag inte är rädd för ryska människor i största allmänhet. När det sedan kommer till hur staterna agerar runt om i världen så är jag verkligen ingen fan av Putin. Jag är faktiskt ganska skeptisk till alla stormakter som med våld, hot om våld eller genom maktmissbruk driver igenom sin vilja. Däremot har jag väldigt svårt att se varför vi inte kan ha ett bättre samarbete med Ryssland när vi t ex inte har några problem att samarbeta med Saudiarabien. USA har väl knappast agerat särskilt ödmjukt genom den moderna historien heller.

     Sen finns det nog en del historiska skäl till varför Ryssland har utvecklats som dom gjort.

     https://www.svd.se/manga-missforstar-rysslands-utrikespolitik

     1. Ja jag har också rest väldigt mycket i mitt liv och jobbat runt om över hela jorden. Och tvivlar inte på att det finns vanliga människor i Ryssland. Det är faktiskt ganska fattigt på många ställen i Ryssland idag som många kanske inte tro. Känner flera trevliga Ryssar. Har dessutom jobbat med en del Ryssar,Ukrainare,Polacker. Men att Finnarna har en bra resurser på gränsen till Ryssland har jag förståelse för och även om det handlar om respekt idag så har det inte alltid varit så. Och de personer som jag träffat från Baltstaterna, Polen och Ukraina är ju inte jätteglada över storebror;-) om man säger så. Men de är lite i beroendeställning med tanke på Gasen de behöver. I något av Baltstaterna så byggde de en Gas båt bara för att kunna förhandla om gasen från Ryssland. Georgien fick ju också känna på vad som händer om inte de samarbetar med Putin. Och inte tala om deras militär som åker omkring i Östersjön i vattnet och i luften på andra länders territorier lite respektlöst om du frågar mig. Det är klart att man blir skeptisk och allt kanske inte stämmer men det är för många saker enligt mig för att det ska vara en slump. Kan hålla med att skapa bättre samarbete skulle vara bättre än att frysa ut dom men skulle nog aldrig vilja komma i beroende ställning till Ryska bolag. Personligen kommer jag aldrig satsa en krona där direkt även om det går upp. Många ser ju ibland bara det ekonomiska och missar kanske hela bilden hur människor blir behandlade. Journalister tystas osv. Varför ska man gynna sådant egentligen. Samma sak kan man säga om Kina men där lyssnade man inte i början utan handlade på och vad hände… Nu är Kina en stor handelsmakt som styr marknaden. Kina konkurrerade ut USA och idag pratar man inte så mycket om Kommunismen i Kina utan Money talks. Vill vi komma dit med Ryssarna också? De har naturtillgångar så det kan lätt ta över energipolitiken idag men har mycket att bevisa innan de får ta över ordningen och då gäller öppenhet, ärlighet ,förtroende. Och tyvärr som alla andra länder sliter Ryssland med interna problem som måste lösas innan.

  1. Håller fullständigt med. Som jag skrev i en tidigare kommentar så menar jag inte militärt samarbete. Problemet vi har just nu är att vi verkar ha ett militärt samarbetet med USA som gör att vi inte kan ha civila samarbeten med vem vi vill. Neutraliteten har tjänat oss väl och vi bör värna om den.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.