Skulle du stödja ett Norrlandsparti?

Publicerad av

Jag har skrivit en del om dom politiska problemen i Norrland tidigare. Jag har även tidigare ställt mig frågan om vi har behov av ett Norrlandsparti. Med tanke på att Norrland är 59 % av Sveriges yta men bara har 12 % av befolkningen så finns det låg politisk vilja i Sverige att göra någonting riktigt bra för Norrland. Istället har Norrlands använts som en råvarukoloni där inkomsterna flyttats till Stockholm. Därför har jag tidigare även undrat om vi skall göra som Skottland gjorde och söka självständighet.

Sedan jag skrev dom första funderingarna i dessa frågor har jag från flera olika håll fått förslaget att man borde starta ett Norrlandsparti. Vi har så andra förutsättningar än vad Stockholm har så det är inte konstigt om det bästa för Stockholm ofta står i motsats till vad som är bäst för Norrland. Det har gått så långt att många i Sverige tror att Norrland är en tärande del av Sverige trots att  Norrland är en av Sveriges mest inkomstbringande regioner.

Ni har säkert hört att “I Stockholm gör man satsningar till Norrland skickar man bidrag”. Detta sätt att använda ord visar ganska tydligt hur man ser på Norrland.

Frågan är vad konsekvensen skulle bli av ett Norrlandsparti. Skulle det bara bli ett “vänsterparti” till i mängden eller skulle medborgarna i Norrland kunna se detta som ett parti som vi alla kunde ställa oss bakom. Jag tror tyvärr att det skulle vara dömt att misslyckas.

Vi har trots allt bara 12 % av befolkningen i Sverige. Det skulle vara väldigt svårt att få 4 % så att man klarade riksdagsspärren. Att få hälften av befolkningen i Norrland att rösta på ett Norrlandsparti skulle nog vara väldigt svårt. Till råga på allt känner dom flesta från Gävle större samhörighet med Stockholm än med Luleå.

Men eftersom att det är så pass många som verkar känna att ett Norrlandsparti behövs skulle jag gärna vilja veta hur ni ser på detta.

Skulle du kunna glömma all tidigare partipolitik och istället stödja ett Norrlandsparti som jobbade för Norrlands bästa och efter Norrlands förutsättningar?

7 kommenrarer

 1. Jag skulle stödja ett Norrlandsparti!
  Enda reserveringen jag gör är att det inte får vara något sorts vänsterparti utan ett parti som har målsättningen att samla ALLA norrlänningar för en gemensam insats för att rädda vårt land.
  Partiet måste stå utanför från de flumdebatter och den politiska korrekthet som präglar det svenska, Stockholmsstyrda debattklimatet. ”Norrland först” ska vara partiets motto.
  Vi måste också ha ett parti som står för något nytt. Inte ideologier från 1800-talet eller som tillhör någon förlegad ”vänster-högerskala”.
  Att det kan bli svårt att uppnå 4%-spärren får inte stoppa oss. Det kan faktiskt bara behövas 1 mandat för att kunna vara vågmästare.
  Dessutom så är självständighetsrörelsens viktigaste uppgift att skrämma slag på makthavarna i kolonialmaktens huvudstad. Varje hot om att bryta sig ut kommer att leda till eftergifter från dessa pampar som mest av allt fruktar att förlora makten.
  Se bara på de skotska nationalisterna! De har väl aldrig ens haft majoritet i Skottland men är ändå en så pass stark kraft att räkna med att den brittiska regeringen gång på gång gör eftergifter för att få Skottland att stanna i unionen.

  1. Är det inte det som är det stora problemet. Skulle vi kunna tänka helt nytt? Jag kan ge ett exempel bara för att visa problemet:

   Norrland är väldigt stort i jämförelse till befolkningstalen. Vi skulle kort sagt behöva större befolkning för att klara oss. Det finns två sätt.

   Det ena är att tvinga Norrländska kvinnor att skaffa 12 barn var eller så släpper vi in fler flyktingar. Båda alternativen skulle skapa rejäla motsättningar.

 2. Att tvinga norrländska kvinnor att skaffa fler barn vore att införa samma sorts diktatur som Ceausescu hade i Rumänien. Knappast genomförbart.
  Invandringen är redan nu en tidsinställd bomb. Det skulle leda till att vi blev en minoritet i eget land och det är inte önskvärt. Det skulle också leda till att Norrland inte längre skulle vara Norrland utan ett islamskt kalifat och det är definitivt inte önskvärt.
  Det vi måste sträva efter är att behålla vår egen befolkning och att de som tvingats flytta kan återvända.
  Frågan är om en alltför stor befolkningsökning är nödvändig. Se på Canada som har en förhållandevis liten befolkning på en stor yta.

  1. Ja, Vi är tvungen att ha större befolkning. Särskilt med tanke på att befolkningen är lite äldre än vad som är önskvärt.
   Denna fråga är bara en av dom frågor som gör ett Norrlandsparti omöjligt.

   1. Vår befolkning kommer att växa då ingen längre behöver lämna Norrland och de som tvingats flytta kan återvända.

    Stannar ungdomarna så ändras den sneda befolkningsfördelningen och befolkningen växer.

    Med många naturrikedomar fördelade på en liten befolkning blir Norrland ett paradis.

    Än en gång, se på Canada och Island som fungerar utmärkt.

    Ett Norrländskt Självständighetsparti är ingen omöjlighet, det är en nödvändighet!

    Och kom ihåg: Splittring, uppgivenhet och pessimism tjänar endast kolonialherrarna.

 3. JA – jag skulle stödja ett norrlandsparti, därför att jag kan och därför att det behövs! är inte norrlänningar så att vi tänker själva!

  1. Det behövs verkligen ett Norrlandsparti!
   De senaste händelserna i Jokkmokk och agerandet från Stockholmspartiernas lokala representanter visar att vi inget har att vänta från herrskapet i Stockholm. Vi behöver ett Norrlandsparti som kan sätta press på makthavarna i kolonialmaktens huvudstad och på sikt driva fram självstyre för Norrland.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.