Slaget om amorteringskravet

Publicerad av

Både ur historisk och internationell synvinkel är svenskarnas skuldsättning rekordhög. Detta beror mestadels på skulder kopplade till vårt boende. Som jag tidigare nämnt på denna blogg så beror en stor del av detta på att det varken funnits folklig eller politisk vilja att bromsa denna utveckling.

Folket ser numera sitt boende inte bara som ett ställe att leva sitt liv utan även som en form av sparande. Man har fått för sig att bostäder aldrig minskar i pris och därför är det få som ryggar för att låna 2 miljoner för att köpa ett hus. Detta även om man bara har ett låglöneyrke. Man vill helst inte amortera utan ser räntan mer som en hyra. Det har t ex dykt upp nya ord gällande synen på sitt boende. För något år sedan hörde jag för första gången ordet ”bostadskarriär”. Det är mycket trist att folk, framför allt i Stockholm, köper bostad inte för att dom vill bo just där utan för att renovera, sälja vidare och köpa en ny något större lägenhet.

Ur politisk synvinkel gör detta tänkande det nästan omöjligt att försämra villkoren för fastighetsägare. Politikerna är nog MYCKET oroliga över att svenska folket är så hårt skuldsatta men vad vågar dom egentligen göra? Dom vill inte förlora röster för då förlorar dom makten. Samtidigt riskerar vi att få en liknande bostadskris som var i USA 2008. Detta skulle faktiskt kunna driva Sverige i samma läge som Grekland.

Ett bra sätt att dämpa skuldsättningen är att bromsa lånevansinnet när det gäller bostäder. Hur gör man då detta politiskt?

Man kan t ex införa kontantinsats. Detta leder dock ofta till att lånesumman blir lika hög men köparen måste istället ha två lån. Ett fastighetslån och ett topplån. Skuldsättningen fortsätter men kostnaderna ökar för bostadsköparen. Banken tjänar dock mer pengar eftersom räntan alltid är högre på ett topplån.

Ett annat sätt är att ta bort ränteavdragen. Det låter som en bra sak om man betänker att det inte finns någon anledning att subventionera lån om det man egentligen vill få ner skuldsättningen. Bankernas ekonomer tycker att detta är en bra lösning. Vi bör dock betänka att detta spelar ganska liten roll eftersom att räntan är fruktansvärt låg och fn till och med negativ. Dessutom tror ekonomerna att Riksbanken kommer att fortsätta att sänka räntan.

Man kan använda fastighetsskatt som ett sätt att dämpa låneviljan men med tanke på dom politiska strider som var för några år sedan, gällande just detta, är nog alla parter säkra på att detta sätt inte kommer att användas.

Sedan har vi amorteringskravet. Finansinspektionen har gjort en utredning där dom föreslår att man skall införa amorteringskrav. Detta förslag gör att husköparen måste betala ur sin månadsinkomst för att kunna bo i huset. Kort sagt kommer detta att kännas för köpare. Förmodligen skulle detta fungera om det är så att man vill dämpa lånekarusellen som bostäder skapar.

Amorteringskraven är nog just därför den minst populära lösningen av dom. Anledningen till dess impopularitet är att den lösningen är den av dom som skulle fungera bäst om målet är att få ner skuldsättningen. Huvudproblemet är dock att nästan alla vill att bostäderna skall fortsätta att öka i värde och dom som säljer bryr sig inte om köparen skuldsätter sig.

Folket gillar inte amorteringskrav eftersom att det minskar värdet på deras egna bostäder och minskar varje månad innehållet i deras egen plånbok.

Politikerna gillar inte amorteringskravet eftersom att det parti som inför det blir impopulära hos folket och förlorar på så vis röster.

Bankerna gillar det inte eftersom att då kommer folk att låna mindre vilket minskar deras vinster.

Byggsektorn gillar det inte eftersom att folk då drar sig för att investera i nya stora hus. Folket kanske till och börjar nöja sig med att bygga mycket mindre och billigare hus. Detta tar vinster från byggsektorn.

Med tanke på hur många som INTE vill införa amorteringskrav är det inte konstigt att det redan påbörjats kampanjer för att stoppa detta. Eller åtminstone fördröja detta. Kammarrätten i Jönköping har t ex fastslagit att det är olagligt att införa amorteringskrav.

Byggsektorn har gått ut i media och börjat lobba för att detta inte skall införas. Det argument dom använder är att det skulle minska byggnationen av billiga hyresrätter. Detta är förstås skrattretande eftersom att hade man velat bygga billiga hyresrätter så skulle vi idag inte ha brist på dom.

Bankerna går ut och förvirrar genom att säga att amorteringskrav inte räcker och öppnar för alla möjliga förslag. Detta kommer naturligtvis att leda till politiskt käbbel vilket med största sannolikhet kommer att leda till att inget alls blir gjort.

Vi måste som människor börja inse att allt detta beror på ett ekonomiskt system som inte längre fungerar. Vi måste skapa ett nytt ekonomiskt system som jobbar för oss och inte emot oss.


UPPDATERING 2015-04-23:

Inte helt förvånande går nu Finansinspektionen ut och drar tillbaka sitt förslag om amorteringskrav.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.