Slutstriden om världens jobb har inletts

Publicerad av

Ledare i väst har under ett antal år förnekat att det pågår ett valutakrig. Detta trots att många länder ökat sin valutamängd drastiskt och räntan har sänkts till negativa nivåer i vissa länder. Dessa handlingar är rakt av ett sätt att devalvera sin valuta.

Varför har dom gjort detta? Svaret är enkelt och inte ens hemligt. Dom säger själva att anledningen till detta är att få igång arbetsmarknaden och exporten i sina egna länder. Dom har hela tiden dreglande tittat på den Kinesiska marknaden och hoppats att dom skall få igång exporten dit.

Man kan tycka att dom borde ha insett att det skulle resultera i att jobb försvinner i Kina. Kanske gjorde dom det, eller så är dom så indoktrinerade av finansmarknadens guldskimrande propaganda, att dom trodde att evig global tillväxt är en verklighet.

annual-report-203761_1280

Jag har jobbat i Kina och med kineser. Att tro att dom skulle sitta och titta på när jobb förflyttas från deras egen befolkning till västvärlden är rent fruktansvärt naivt. Det är få saker den kinesiska regeringen är så rädd för som social oro i sitt eget land. Ekonomisk stagnation kan skapa social oro. Nu har Kina på allvar kastat sig in i valutakriget. Dom har nu börjat devalvera sin valuta vilket håller ner kostnaden för exporten till väst vilket gör att jobben stannar i Kina.

Vad skall nu väst göra åt det? Sänka räntan ännu mer? Trycka ännu mer pengar? Skall vi ha en ränta på – 10 % i slutändan? Tänk er den dagen då vi får betalt 5 % för att låna pengar. Hur långt är vi villiga att gå. Kina kommer nämligen att följa efter.

Är det inte dags att vi på allvar börja reformera vårt ekonomiska system till den dagens verklighet. Vår produktivitet är så stor att jobben inte längre räcker till oss alla. Däremot behövs vi alla som konsumenter. Därför är vårt nuvarande ekonomiska system dömt till undergång.

Jag skulle vara fruktansvärt glad om vi kunde göra denna förändring på ett fredligt sätt och inte genom valutakrig, handelshinder och sanktioner. Dessa har nämligen en klar tendens att leda till riktiga krig, med riktiga vapen, där miljoner människor riskerar att dö.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.