Spänningen runt amorteringskravet stiger

Publicerad av

Den absolut vettigaste lösningen för att kyla av bostadsmarknaden  är att införa amorteringskrav. Regeringen vill dock inte göra det på egen hand eftersom att den politiska risken är för hög. Nu verkar dock alla partier sluta upp bakom regeringen i detta fråga. Bara det visar hur allvarligt läget är.

Det är inte konstigt när man betänker att priset på bostadsrätter stigit med 19,7 % dom senaste 12 månaderna. Problemet är att amorteringskravet kommer inte bara att kyla av bostadsmarknaden. Den kommer även att kyla av Sveriges ekonomi rätt rejält. Idag har vi nämligen mest konsumerat med lånade pengar. Om folk slutar låna för att konsumera så kommer det direkt att påverka Sveriges ekonomi.

Nu kommer dock nästa strid som är minst lika spännande. Nu kommer nämligen dom krafter som INTE vill ha amorteringskrav att börja jobba som dårar för att stoppa detta förslag. Om dom inte lyckas stoppa det kommer dom åtminstone att försöka dra ut på eventuella beslut eller vattna ur alla förslag så att dom egentligen inte har någon som helst effekt.

Byggsektorn kommer t ex att drabbas av en avkylning på bostadsmarknaden. Dom kommer naturligtvis att hävda att detta kommer att kosta arbetstillfällen och att det därför är dåligt för samhället.

Bankerna kommer i vanlig ordning låtsas som att dom inte lägger sig i politiska beslut. Dom kommer att säga att det nog är bra att kyla av marknaden…. MEN…. och sedan kommer diskreta varningar och förslag på andra sätt att lösa problemet. Helt enligt devisen ”divide and conquer”. Bankerna vill nämligen inte heller att vi skall sluta låna pengar. Det påverkar nämligen deras vinster.

Handeln kommer att vara emot detta eftersom att när människor får mindre att röra sig med kommer dom att konsumera mindre vilket direkt påverkar handelns vinster. Även dom kan hota med att det kostar arbetstillfällen.

I slutändan måste vi inse att enda sättet att lösa dessa problem är reformera vårt ekonomiska system från grunden.

6 kommenrarer

 1. Det kan aldrig vara vettigt att staten lägger sig i en privat avtal mellan en bank och en låntagere.

 2. Tja… Det är väl inte ovanligt att staten lägger sig i sådant som påverkar ett avtal mellan företag och privatpersoner. Vi kan t ex nämna lagstiftning om byggnormer som klart påverkar ett avtal mellan företag och privatpersoner.

  Sedan skall jag ärligt säga att bankerna har idag på tok för stor makt. Om det är så att staten inte skall få lägga sig i bankernas verksamhet så kan vi inte fortsättningsvis tillåta bankerna att trycka Svenska folkets pengar.

 3. Företag och även visa stater som Sverige och Tyskland behöver låna mer pengar, inte till konsumtion utan investeringar. För att minska privathushållens skuldsättning är det enda raka att slopa ränteavdragen. Detta skulle kyla ned bostadsmarknaden I storstäderna. Dessutam så har staten tagit bort bidragen för att spara from I år(avdragsrätt på privat pensionssparande) då borde det väl vara rimligt att göra detsamma med lånesubventionerna.

  1. Det talas mycket om lån till investeringar. Allt för att skapa jobb genom effektiviseringar. Problemet som jag ser det är att alla anser att det är någon form av grundlag.

   Det som har hänt är följande. Räntorna har sänkts och utlåningen har blivit väldigt frikostig. Företagen investerar förvisso men generellt i två saker. Det ena är att helt enkelt köpa upp andra företag. Det andra är effektiviseringar i sina fabriker/arbetsplatser. Det skulle naturligtvis kunna ses som att det skapar jobb men det gör det inte. Om vi effektiviserar så kommer något annat land att förlora jobb. Då måste dom automatisera mer och då förlorar vi jobb. Då måste vi automatisera igen.. och så där fortsätter det. Se gärna https://youtu.be/7Pq-S557XQU

   När det gäller privatpersoner så har priserna på tillgångar stigit som en raket. Detta på av väldigt billiga krediter. Detta har lett till en prisökning med 19,7 % på bostadsrätter dom senast 12 månaderna. Om vi tar bort ränteavdragen skulle det självklart bromsa skuldsättningen men eftersom att räntan är så låg skulle detta nog inte påverka lika mycket som ett amorteringskrav. Dessutom lär det människor att inte se på bostadslån som en hyra.

   Som jag nämnt tidigare. Hela systemet är trasigt och måste göras om.
   http://tankeverket.org/politik/nytt-finansiellt-system-rev-1/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.