Spelar det egentligen någon roll vem som blir nytt språkrör i MP?

Publicerad av

Gustav Fridolin skall avgå som språkrör vid nästa kongress och en efterträdare skall utses. Dom flesta tror nog att Bolund skall vinna denna post och att han är garant för att den ekomodernism, som idag präglar MP, därmed fortsätter.

Det finns dock utmanare. Birger Schlaug har i ett blogginlägg bl a nämnt Nicklas Malmberg och framför allt Carl Schlyter. Båda dessa står för en helt annan politik än den som Bolund saluför. Under hot om att MP splittras, och ett nytt grönt parti startas, kanske någon av dessa kan bli valda men spelar det egentligen någon roll?

Under den mandatperiod som gått har det skett stora förändringar i det interna arbetet inom MP. Stadgar har gjorts om och maktstrukturerna ändrats. Den förmodligen viktigaste förändringen är hur ombud väljs. Det är inte längre lika lätt för en medlem att påverka MPs inriktning. Så även om gamla, mer djupgröna medlemmar skulle återvända till MP i stor mängd, så är det inte alls säkert att det skulle räcka för att ändra på MPs inslagna väg. Så det kommer nog att bli väldigt svårt för någon enda kandidat, som inte vandrar på den väg som MP redan slagit in på, att bli vald.

Men låt oss för argumentationens skull säga att en som Carl Schlyter blir valt som språkrör. Han skulle då bli ett språkrör med många motståndare inom sitt eget parti. Han skulle kunna bli MPs variant av Juholt och vi vet ju hur det gick. Juholt, som tillhör vänsterfalangen inom S, blev vald som ordförande i S men slutresultatet blev att S hamnade ännu mer åt höger och Juholts karriär inom S tog slut ganska abrupt.

För att lyckas vända på MP-skutan skulle det nog även krävas ny ledning i många kommuner och regioner. Det går inte lika fort som att byta språkrör. För oss som vill se mer grön politik – som är obefläckad av ekomodernism – är det naturligtvis lockande att drömma om ett återuppståndet och mer fundamentalistiskt MP men vi måste verkligen fråga oss om det är möjligt eller om detta bara är bortkastad tid. Tid som vi egentligen inte har.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.