Storbanker misstänks olagligen manipulerat priset på guld

Publicerad av

Att jag är rätt skeptisk till det ekonomiska systemet är väl knappast någon hemlighet. Ett av dom stora problemen jag har med det är att systemet premierar dåligt beteende och orättvisor. Att bankerna är ett av dom största problemen tror jag nog dom flesta är överens om.

Det senaste är att Schweiziska konkurrensmyndigheter har inlett en granskning av sju stora banker som misstänks för att ha manipulerat priserna på bland annat guld och silver. Bankerna som skall vara inblandad i detta är UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley och Mitsui.

Det stora problemet är att jag tror ingen kommer att ens bli anhållen. Det kommer att bli en lång utredning och sedan kommer dom att göra upp utanför domstolarna.

Detta av tre anledningar. Det ena är att det är möjligt, den andra är att bankerna har så mycket pengar att deras advokater kan hålla detta i domstol till dödagar om dom så önskar vilket inte gynnar Schweiziska staten. Den tredje anledningen är att det helt enkelt är det mest ekonomiskt fördelaktiga för Schweiz. Det är nämligen inte första gången saker som detta har hänt och dom vet vilken makt bankerna har. Listan på brott som banker gjort utan åtal kan göras lång.

Kontentan av detta system är att bankerna helt enkelt blir ”ostraffbara”. Eller vi kan använda några andra ord… gangster… ekonomiska brottslingar… osv. Samhället gynnas inte av detta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.