Svenska folket mår inte bra

Publicerad av

Varannan student upplever psykisk ohälsa. Det skriver SVT idag. Siffrorna kommer från folkhälsomyndighetens nya sammanställning. För mig är detta inte bara oroväckande som SVT hävdar. För mig verkar dessa siffror katastrofala. Sen skriver dom även att ”yrkesverksamma upplever sig friskare” eftersom att ”BARA” en tredjedel av dom yrkesverksamma upplever psykisk ohälsa.

Lyssna på dessa siffror: 33 % av dom som arbetar upplever psykisk ohälsa. Det är ingen låg siffra. Frågan vi måste ställa oss är varför så många människor mår så dåligt? Låt mig framföra en teori.

Sverige har tidigare haft ett social skyddsnät som skänkt en grundtrygghet åt sina medborgare. Dom senaste årtiondena har detta system sakta men säkert monterats ned. Jag antar att detta skett p g a ideologiska teorier som går ut på att människan är lat. En teori som klart går att ifrågasätta. Men vissa politiska aktörer anser dock att man måste tvinga människor att jobba. I dagligt tal kallas detta för ”arbetslinjen”.

Effekterna av detta är många. Många yrkesverksamma människor känner idag en stor oro för sitt jobb. Dom vet att om man förlorar sitt jobb så kan man vara tvungen att flytta till en ny ort. Man kan hamna i klorna på arbetsförmedlingen där arbetslöshetsersättningen är klart lägre än lönen men skatten är högre. Man kan ABSOLUT inte bli sjuk. Det finns nämligen ingen som helst garanti att Försäkringskassan beviljar någon sjukersättning. Sen har vi den mediala krigshetsen, där staten satsar miljardbelopp på vapen för att skydda oss mot en mer eller mindre påhittad fiende, vilket knappast heller är lugnande för folket. Om vi sedan adderar klimatproblemet, där en stor del av befolkningen nog upplever att politikerna gör på tok för lite åt problemet, så har vi en rejäl cocktail av ångest. Hela denna känsla av otrygghet skapar psykisk ohälsa.

Man skulle kunna säga att arbetslinjen framför allt bestraffar dom som inte lyckas vilket sätter en stor press på människor i arbetsför ålder. Särskilt med tanke på att svenska medborgare är en av världens mest skuldsatta. Kombinera detta med all reklam vi utsätts för som konstant påminner oss om att vi måste köpa mer saker för presentera deras bild av vad en lycklig människa egentligen är. Man riskerar kort sagt att förlora mycket om man inte står högt upp på gödselstacken.

Människor med denna känsla kanske inte klagar på missförhållanden på jobbet men ni kan vara säkra på att dom förklarar för sina barn hur viktigt det är att studera och sedan skaffa sig ett jobb. För vilken förälder vill inte att sitt barn skall få ett tryggt jobb? Barnen är dessutom inte blinda. Dom ser även sina föräldrars oro. När dessa barn växer upp så finns det en klar risk att dom fortsätter att må dåligt så då har vi kanske 50 % av dom arbetsföra som upplever psykisk ohälsa. Då riskera även gruppen studenter som mår dåligt att öka.

Så vi måste fråga oss om vi skall acceptera att 33 % av dom arbetsföra och 50 % av dom studerande skall må psykiskt dåligt? Är det så vi vill att det nya Sverige skall se ut?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.