Sveriges ekonomi följer resten av västvärldens

Publicerad av

Ingves har nu gått ut och bekräftat att Sverige må ha en bättre position än många andra länder men att inte ens vi är immuna mot det systemfel som finns inbyggt i vår ekonomi. Sverige har idag stimulerat ekonomin på alla möjliga sätt. Stora skattesänkningar, RUT, ROT, nollränta och bankers frikostighet med lån. Trots det verkar inte ekonomin vilja lyfta. Detta är i likhet med alla andra länder i världen. Nu säger Ingves att om inte inflationen stiger så måste vi trycka pengar. Detta utöver det enorma pengaskapande vi har idag via bankernas utlåningssystem

Detta har testats i flera länder i världen. Bl a USA och Japan. Det har inte fungerat särskilt bra. För att få önskvärd inflation måste pengarna hamna hos medborgarna som sedan använder dessa pengar för att konsumera. Det som hänt i t ex USA där man tryckt pengar i en helt otrolig takt är att pengarna har hamnat i fastigheter och på börsen. Detta har skapat stora bubblor på dessa marknader. För att Ingves skall få den önskvärda effekten måste lönerna stiga. Det vill dock inte företagen. Så fort lönerna stiger så automatiserar man allt man bara kan vilket istället skapar arbetslöshet.

I USA hävdar man att ekonomin håller på att vända men då skall vi betänka att detta är rapporter från FED som nog gärna vill komma med någonting positivt. Faktum är att man i USA har stimulerat ekonomin helt enormt utan att egentligen se någon större skillnad. Däremot har USAs statsskuld istället skjutit i höjden. I skrivande stund är USA:s skuldåtaganden USD 115 764 040 000 000. Jag vet faktiskt inte ens hur man skriver ut det beloppet i text och medans jag funderade på den saken så ökade beloppet med några miljarder dollar.

Som västvärlden håller på just kan vi kanske stjäla lite arbetstillfällen mellan varandra in några 10-tal år till men det är först när vi reformerat det ekonomiska systemet som vi faktiskt kan få ordning på detta. Vi behöver ett ekonomisk system som arbetar för oss medborgare inte mot oss.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.