USA (och världen) får inte ordning på ekonomin så länge folket är utan pengar

Publicerad av

bad-19907_1280I USA har man sedan finanskrisen startade använt alla till buds stående medel för att få igång ekonomin igen. Man har använt räntevapnet till fullo genom att ha styrräntan nära 0 %. Igår hade Federal Reserv möte igen vilket resulterade i att dom beslutade att fortsättningsvis hålla styrräntan runt 0 % under ”avsevärd tid”. Att hålla räntan låg är ett sätt att stimulera ekonomin. Vid dåliga tider försöker man hålla räntan låg och vid goda tider försöker man höja räntan. Att räntan har varit runt noll sedan 2007 och skall fortsätta vara det under ”avsevärd tid” säger en del om ekonomin.

Som om detta inte räcker som varningsklocka så bör man kanske nämna hur mycket pengar USA, EMU och Japan har skapat under perioden 2007 – okt 2012 **. Under den perioden har dom skapat nästan ofantliga 24 000 miljarder. Det var då mer än en fördubbling av centralbankernas samlade monetära bas sedan 2009. Sedan dess har USA fortsatt att trycka pengar i en takt av 260 miljarder i månaden.

Att både hålla räntan runt 0 % samt att trycka pengar i rasande takt och ändå inte få ordning på ekonomi och sysselsättning måste väl ändå vara ett bevis på att att det ekonomiska system vi har nu inte kan hantera dagens problem som bl a innefattar en snabbt ökande produktivitet.  Vi behöver inte så mycket arbetskraft för att producera dom saker som vi behöver för vår överlevnad och trivsel men människorna behövs som konsumenter för att hålla ekonomin igång.

Vi får hela tiden kryptiska besked från FED. Igår sa dom t ex att dom är försiktigt positiva men skrev samtidigt ned prognosen samt meddelade att styrräntan skall vara nära 0 % under ”avsevärd tid”. Anledning är att människor helt enkelt inte kan hitta jobb eftersom att dom inte existerar. Detta drar ner ekonomin.

** Siffrorna är hämtade ur SEBs veckans tanke 1 oktober 2012

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.