Utmattningssyndrom. Vår tids folksjukdom

Publicerad av

Den psykiska ohälsan bara ökar och samtidigt har vår sociala skyddsnät nedmonterats. Det blir lite tragikomiskt när dom som är sjukskrivna för stress måste oroa sig för huruvida försäkringskassans läkare anser sig vara mycket mer kompetent än den läkare som dom blev sjukskrivna av. Att måsta stressa över att att ens inkomst försvinner hjälper knappast dom som försöker komma tillbaka från en utmattningssyndrom framkallat av stress.

Det finns flera saker som får mig att fundera. Det ena är självklart varför försäkringskassans läkare anses vara så mycket bättre än den läkare som faktiskt mött patienten. Är det inte rimligt att om man blir sjukskriven av en läkare så skall man inte behöva fundera över om en läkare, som inte ens har tid att träffa dig, kan sätta sig till doms över din egen läkare.

Den andra saken är varför så många, i dagens supereffektiva värld, blir sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar. Kan det vara så enkelt att det är otrygghet som skapar dessa sjukskrivningar? Kan det vara så att idag har vi demonterat trygghetssystemen vilket gör oss medborgare till nervösa oroliga människor som hela tiden känner att vi måste vara flexibla? Vi skall klara av allt från att byta jobb var femte månad samtidigt som vi skall ha perfekta hem och vi skall samtidigt glatt omfamna alla förändringar som sker på hemsidor som vi, efter mycket möda, äntligen lärt oss hantera.

Jag hade ett samtal med en man i min egen ålder, som på fullaste allvar, sa att han förlitar sig på sin hustru för att betala räkningar och sköta det administrativa i hemmet eftersom att han helt enkelt inte orkar hänga med i den förändringstakt som samhället har. Är det då inte rimligt att misstänka att den ökning av stressrelaterade sjukskrivningar, som vi har i samhället idag, är orsakade av själva samhället. Om så är fallet så är det väl på gränsen till elakt att försäkringskassans läkare sätter sig till doms och fråntar försörjning, från vanliga medborgare vars enda problem är att dom inte orkar med det samhälle som vi gemensamt byggt upp.

Så… Skall vi fortsätta på den inslagna vägen eller skall vi bygga ett mer humant samhälle?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.