Utsläppen från lastbilar har ökat med 52 % sedan 1990

Publicerad av

traffic-143391_1280Sedan 1990 har utsläppen från personbilar gått ned med 16 %. Samtidigt har utsläppen från lastbilar ökat med 52 %. Vi kan inte fortsätta att ignorera utsläppen från den tunga trafiken. Enligt reportaget nedan från SVT så skulle det inte vara en så betungande merkostnad att köra på miljövänliga bränslen.

Det är nästan hemskt att höra argumentet ”alla talar om miljön men ingen vill betala för det”. Det låter nästan på dom som intervjuas att miljön är oviktigt om det inte är så att staten subventionerar dessa miljövänliga alternativ. Om det är så att det bara kostar 1 % mer att köra miljövänligt kan jag tycka att det skulle vara ett enkelt val.

Sedan finns det ett väldigt enkelt sätt att göra det billigare att köra på miljövänliga bränslen. Det är bara att sätta en skatt på 10 kr per liter på diesel. Vips var det billigare att köra på etanol. På politikerna låter det ofta som att det är någon slags omöjlighet att höja skatten på diesel och bensin. Det är bara struntprat. Det är hur enkelt som helst. Höj skatten på bensin och diesel. Sänk den på miljövänliga bränslen.

Annars kan vi alltid fixa till järnvägen så fick vi dessutom bort en stor del av den tunga trafiken från vägarna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.