Vad är det för mening med att ha en ambitiös miljöplan om man inte tar beslut för att nå målen?

Publicerad av

Miljöpartiet har under mandatperioden upprepat mantrat att denna regering har satt upp världens mest ambitiösa klimatmål. Samtidigt har regeringen drivit en politik som inte alls räcker till för att vi skall nå dessa mål.

Nu larmar Trafikverket att vi inte kommer att nå målen. Under förra året minskade vägtrafikens utsläpp av växthusgaser med 2 procent. Men för att nå klimatmålet fram till år 2030 behöver utsläppen minska med 8 procent varje år. Då skall vi även betänka att flyget ökar och som alltid ökar konsumtionen. Dessutom skall vi även betänka att våra importerade utsläpp inte är med i denna statistik. Så vi kan väl dra slutsatsen att vi står och stampar och kommer inte ett dugg närmare målet.

Vi står vid ett vägskäl. Skall vi fortsätta som alltid och helt strunta i vad vi lämnar över till våra barn och barnbarn. Eller skall vi verkligen försöka fixa klimatproblemen? Om vi inte fixar klimatproblemen så misstänker jag att vi alla kommer dömas hårt i framtidens historieböcker.

Om vi nu skall fixa klimatproblemen så räcker det inte med el-bilar, sopsortering och inblandat biobränsle i flygplanens drivmedel. Vi måste börja måla med den breda penseln. Vi måste börja titta på hur vi lever och framför allt hur vi konsumerar eftersom att en stor del av våra utsläpp går att koppla till vår konsumtion på ett eller annat sätt.

Vi kan nog inte ha ett samhälle där medborgarnas belöningssystem går ut på att få ihop så mycket pengar som möjligt så att man kan konsumera mer än vad grannen gör. Vi måste hitta på någonting bättre om vi vill lösa klimatproblemet. Om inte ens Sverige kan lösa problemen med utsläppen, trots att vi är en av världens rikaste länder, så kan vi nog inte begära att något annat land skall klara det heller.

4 kommenrarer

  1. Instämmer helt. Det finns ett gammalt uttryck som karakteriserar bristen på agerande: ”Den obotfärdiges förhinder.”

    Men nu måste vi börja föra en ekonomisk politik som inte lägger krokben för de mål som nästan alla säger sig stödja. Jag har gjort ett sådant förslag och spridit det så gott jag kunnat.

    Det handlar om att åstadkomma en räntefri ekonomi genom att lägga en helautomatisk avgift på innehavet av pengar och en allmän basinkomst, stor nog att leva av. Du kan vi gradvis minska vårt utnyttjande av naturresurserna och anpassa oss till vad som verkligen är långsiktigt hållbart.

    Om man inte är beredd att i grunden förändra vårt nuvarande ekonomiska system som tvingar fram en växande konsumtion och skuldsättning så kommer vi att uppleva en mycket mer konfliktfylld värld (så länge vi kan uppleva något).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.