Vad är riktiga jobb?

Publicerad av

Vi matas med jämna mellanrum uppgifter om hur mycket arbetslöshet vi har i Sverige. Vi tar det som självklart att vi måste ha ett lönearbete trots Fölsters utredning visar att 53 % av alla jobb är borta inom 20 år. Detta är inte pga av lågkonjunktur utan på grund av den allt snabbare effektivisering som finns i samhället

Just nu ligger den officiella siffran på 7-8 % om jag har hört rätt. Vi får också höra att det börjar finnas fler jobb ute på marknaden. Pga av att jag har en son som nu söker arbete har jag tittat lite på hur arbetsmarknaden ser ut. Den bild jag få är dock inte alls lika lovande som en del vill påstå. Det finns vissa saker som står ut.

town-sign-822236_1280För det första finns det gott om jobb som säljare. Telefonsäljare och hemsäljare är vanligt. En sak som är gemensamma för dessa jobb är att dom är moraliska gråzoner. Anledningen till att denna typ av personliga uppsökande försäljning finns är att det går ut på att övertala kunden att köpa någonting. Kunden har inte sökt upp säljaren. Säljaren söker upp kunden och med mer eller mindre seriösa knep försöker få kunden att beställa en sak som dom inte efterfrågat. Många av dessa jobb går till unga till dåliga löner och usla anställningsvillkor. Min son drabbades av ett företag som säljer dammsugare på ett sätt som var klart vilseledande både mot honom och mot kunderna. Är det ett riktigt jobb?

Han har även varit på intervju på en resturang. Det gällde servering. Där bad dom honom provjobba utan lön under en dag. Det gjorde han. Han fick höra att dom skulle intervjua fler för jobbet och att dom skulle höra av dom om han fick jobbet. Han har inget hört ännu. Man behöver inte ha mycket fantasi för att anta att dom söker folk hela tiden och att alla får “provjobba” gratis under längre eller kortare tid. Om dom inte har råd att anställa någon att servera så finns egentligen inte jobbet. Bara ett bedrägligt beteende.

Hemservice bolagen söker ofta personal. Det som inte nämns är att i slutändan anställs nästan bara personal med bidrag på ett eller annat sätt. Annars överlever inte bolaget. Är det ett riktigt jobb?

Jag vill även nämna teknikbolagen. Dom söker alltid efter personal. Dom sätter dock så höga krav på kunskap att om dom någon gång hittar den som fyller kraven så anställs dom på fläcken. Dessutom ser dom det som god marknadsföring att hela tiden söka efter personal med extremt höga kunskaper. Det får dom att verka som ett bolag i framkant av utvecklingen.

Om ni någon gång går ut på arbetsförmedlingens hemsida så skulle jag vilja att ni inte stirrar er blinda på hur många jobb som finns ute. Jag skulle vilja att ni titta lite närmare på vilka jobb som finns och vilka villkor dom erbjuder. Sedan vill jag att ni ställer er själva fråga: Är det här ett riktigt jobb?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.