Vad händer i Europa efter omröstningen i Grekland?

Publicerad av

På söndag går grekerna till valurnorna för att rösta om… ja va då? Ingen verkar egentligen riktigt veta exakt. Om detta kan man protestera och förfasa sig över men spelar det egentligen någon större roll?

I slutändan kan detta bara sluta på två sätt. Antingen är Grekland fortsättningsvis med i Euron eller så måste dom skapa en egen valuta. Inga av dessa alternativ är särskilt trevliga varken för Eurogruppen, IMF eller Grekland.

Om det blir så att långivarna får sin vilja igenom kommer grekiska folket att få ännu mer försämringar vilket leder till ännu mer misär. Det kommer att göra motsättningarna och misstron kommer att bli oöverstigliga inom några år. Detta kommer helt säker att leda till att EU fientliga partier tar plats i Greklands parlament. Låter Gyllene Gryning lockande? Ju mer det grekiska folket pressas desto fler röster får partier som dom.

parthenon-203158_1280
När dammet har lagt sig är bara ruinerna kvar

Om Grekland väljer att gå ur så kommer bankerna förmodligen att kollapsa och Grekiska medborgare kommer att förlora en hel del insatta medel. Vid detta alternativ kommer det dock Grekland att bli skuldfritt och man kan sedan börja bygga upp landet igen.

Det finns ett tredje alternativ som ingen verkar tala om just nu. Det är att Eurogruppen och IMF skriver av en stor del av sina skulder och låter Grekland ha kvar euro som valuta. Detta skulle vara den absolut bästa lösningen för Grekland men det ställer dock till med en hel driva andra problem för Eurogruppen.

Vi måste betänka att Europas befolkning tittar med intresse på vad som händer i Grekland. Många börjar känna att Greklands folks öde kan vara deras eget inom några år. Denna känsla kanske inte är så stark i Sverige ännu men i länder som Italen, Irland, Portugal, Spanien och Frankrike är det nog lätt att känna hur ekonomins kalla vindar viner runt knuten.

Framtidsforskningen säger att t ex att arbetslösheten kommer att fortsätta att stiga även i länder som redan har svår arbetslöshet. Med det ekonomiska system vi har idag klarar inte ett lands finanser av detta. I Spanien är arbetslösheten fn 25 % vilket leder till folks missnöje.

När folk är missnöjda är det väldigt lätt att dom röstar på EU motståndare eftersom att det är lätt att rikta sitt missnöje åt det hållet. Tysklands hårda hållning gör inte heller dom särskilt populära. Rent historiskt borde vi vara livrädda för motsättningar i Europa. Dom har en tendens att alltid mynna ut i krig.

En slutsats man kan göra av detta är att fattigdom och misär, hos folk med god utbildning i hur en demokrati fungerar, ofta leder till extremism och andra otrevligheter. Att vi i världen då har ett ekonomiskt system som är baserat på brist, vilket garanterar just extremism och dessa otrevligheter, är för mig en gåta.

Är inte just nu den den rätta tiden att se över våra ekonomiska system och införa ett ekonomiskt system som tillgodoser våra medborgares krav på en rimlig levnadsstandard. Extremism och civil oro skulle minska, vi skulle få ett bättre miljöarbete och vi skulle nog helt säkert bli lyckligare.

Vi har arbetslöshet som beror på att att människor inte behövs i produktionen. Om människor inte behövs i produktionen betyder det att vi redan kan producera allting vi behöver. Om vi redan kan producera allting vi behöver varför måste då vissa leva i misär?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.