Vad innebär det om vi får fri hyressättning på nyproduktion av bostäder?

Publicerad av

En av dom frågor som finns med regeringsöverenskommelsen gäller fri hyressättning av nyproducerade bostäder. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är egentligen emot men dom har båda valt att släppa igenom Löven som statsminister och därmed godkänt detta krav från Centerpartiet och Liberalerna.

Men vad blir egentligen effekterna av denna fria hyressättning? Centern och Liberalerna hävdar att det kommer att öka bostadsbyggnationen. Det är fullt möjlig att dom har rätt men vad blir i så fall för typ av bostäder och var kommer dom att byggas?

Med rent sunt ekonomiskt förnuft så vill naturligtvis fastighetsbolagen tjäna så mycket pengar som möjligt. Nyproduktion är dyrt redan nu vilket gör att dom med låga inkomster har svårt att betala en hög hyra. Dom högsta inkomsterna finns i storstäderna och där är även bostadsbristen som störst. Då är det knappast en orimlig misstanke att dessa nya bostäder kommer att byggas i storstäder med höga hyror för att attrahera dom med höga inkomster. Detta kommer naturligtvis att frigöra bostäder på annat håll men hur kommer samhället att se ut efter att denna omflyttning är klar?

Vi kommer att få rika områden och fattiga områden. Vi får därmed en stark segregering. Jag misstänker att det då inte ligger långt borta att dessa rika områden kommer att utrustas med stängsel och privata vaktbolag. Om man till det lägger all RUT och ROT, som bara kan nyttjas av dom som har råd att betala halva kostnaden, så blir bygger vi in ännu större skillnader i samhället. Vi kommer att cementera motsättningar där grupper ställs mot varandra och där ekonomisk ställning är skiljelinjen. Som jag ser det är det ett steg tillbaka i samhällsutvecklingen. Vi måste ställa oss frågan: Är det så vi vill att vårt framtida samhälle ska se ut?

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.