Vad menar Bolund när han säger att folk kan delta i ekonomin?

Publicerad av

SVT har en artikel om dom ökade ansökningarna om skuldsanering på sin hemsida. Tydligen har ansökningarna om skuldsanering ökat kraftigt den sista tiden. Isabella Lundgren, som är verksamhetsutvecklare hos kronofogden, säger att det rör sig om en fördubbling av ansökningarna och det misstänks att anledningen är att regelverket för skuldsanering har lättats. I denna artikel så har även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) intervjuats.

I intervjun så påpekar Bolund att det är en svår situation för människor som hamnat i skuldfällan vilket vi alla nog kan vara överens om. Vem vill vara satt i skuld? Men sen gör han även en liten utvikning om det samhällsekonomiska problemet med dessa skuldsatta personer och säger: “Det blir också ett samhällsekonomiskt problem om så många människor har skulder hos Kronofogden och därmed inte kan delta på samma sätt som andra i ekonomin”. Vad menar han egentligen med att dom inte kan delta i ekonomin?

Menar han att dom inte kan vara goda konsumenter och shoppa för att hålla tillväxten uppe? Eller menar han att dom inte är kreditvärdiga så att dom inte kan ta lån för att hålla värderingar på fasta tillgångar uppe? Eller vad menar han? Han får hemskt gärna förtydliga vad han egentligen menar med sitt uttalande.

För om det är omsorg om samhället som är hans stora oro så borde han som god miljöpartist vara med orolig över den globala uppvärmningen och dess konsekvenser som faktiskt är ett hot mot mänskligheten. Vår konsumtionssamhälle är en av dom stora orsakerna till den globala uppvärmningen och om det är samhällsnytta som Bolund eftersträvar så borde inte hans första omsorg vara att hålla konsumtionen uppe.

Det är bra att folk kan sanera sin ekonomi och få hjälp att komma ur det förtvivlade tillstånd som djup skuldsättning kan innebära. Men jag hoppas att Bolund framför allt känner att det är viktigt att hjälpa dessa människor att komma ur en svår knipa och att hans positiva inställning till skuldsanering inte handlar om att  hålla konsumtionen uppe.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.