Vad menar Lövin med ”Hållbar handel”?

Publicerad av

Jag har suttit och sett på partiledarutfrågningen med Isabella Lövin i SVT. Under detta år så har hon vässat retoriken rejält när det gäller klimatet. Hon bl a har hon sagt att hon skall sluta underdriva riskerna med klimatförändringarna och hennes tal till nationen var, enligt mig, det bästa framträdande hon någonsin gjort. Efter utfrågningen är det dock tydligt att hon, och Miljöpartiet i nuvarande form, inte är trovärdiga.

För mig kokar problemet ner till en enda sak. MP vågar inte tala om den systemförändring av vårt samhälle som krävs för att MP:s politik skall gå att genomföra. Det håller inte att säga att man har en målsättning, skryta om hur mycket pengar man spenderat på miljösatsningar och hela tiden hänvisa till forskning när vi vet att utsläppen är hårt kopplade till tillväxten. El-bilar och El-cyklar räcker inte för att undvika den brytpunkt som Isabella varnar för. För att lösa klimatproblemen måste vi titta på vårt konsumtionssamhälle i stort. Vilket kommer att få stora konsekvenser för vårt samhälle.

När utfrågarna undrar om höjd skatt på ”fulkött” inte skall räknas som nationalistiskt så får vi höra att MP är för handel… men det skall vara ”hållbar handel”. Vad i hela fridens dagar är ”hållbar handel” idag? Menar hon att vi skall bygga hemsidor åt varandra? Så länge som vi transporterar krimskrams och tingeltangel fram och tillbaka över världen, för att upprätthålla ett ekonomisk system som inte är förenligt med en lösning på klimatfrågan, så kommer vi inte att lösa klimatproblemen. Om man som Miljöpartist inte törs ta i frågorna som faktiskt spelar roll så är man inte trovärdig.

Efter att ha lyssnat till Lövin så känns det verkligen som att Miljöpartiets vässade retorik under detta år bara är ett spel för galleriet. Eller kanske mer ett spel för dom människor som lämnat MP under mandatperioden. Allt för att få dom att lägga sin röst på MP även i år. Efter valet kommer vi förmodligen att se mer av MP:s undfallande politik och kompromissande. Och om den ekonomiska tillväxten fortsätter att öka kommer förmodligen även växthusgaserna att göra det.

MP ligger idag lite säkrare i opinionen men efter att ha sett denna utfrågning så känns det inte alls tryggt att lägga sin röst på MP i valet. Miljöpartiet måste bestämma sig. Vill man verkligen lösa klimatproblemet eller vill man bara vara ett grönt samvete för det block som för stunden är villiga att betala för deras röster.

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.