Vad skulle ha hänt om Hitler hade haft samma övervakningsverktyg som finns idag?

Publicerad av

Övervakning av den egna befolkningen är idag inte alls en lika kontroversiell fråga som det var för 10 år sedan. Det verkar som att svenska folket numera har blivit nog skrämda för att inte längre protestera mot integritetskränkande ingrepp från vår egen riksdag.

Att världens underrättelsetjänster idag kan avlyssna datatrafik är väl knappast någon hemlighet. Att dom sedan byter information är väl heller knappast någon som ifrågasätter. Kameraövervakning verkar vara det nya verktyg som våra politiker verkar tycka att säkerhetstjänsten behöver.

Moderaterna vill nu lägga 50 miljoner kr på kameraövervakning i utsatta områden. Många kanske tycker att detta är en god idé. Men någon måste höja ett varningens finger. Vi håller på att bygga ett helt bisarrt övervakningssystem som kommer att kontrolleras av vår regering. Tänk er nu om Hitler hade haft tillgång till detta ett sådant övervakningssystem. Ett system byggt för att kontrollera sin egen befolkning. Konsekvenserna skulle ha varit helt katastrofala.

“Men det var då”, kanske ni tänker. Men hur ser det ut i Sverige fn? Nazistiska rörelser växer i Sverige. Främlingsfientliga tankar frodas i vår riksdag. Vem vet vilka som kommer att sitta i regering om 20 år. Vill vi verkligen att vilken regering som helst skall ha tillgång till ett hur avancerat övervakningssystem som helst? Ett övervakningssystem som är konstruerat för att övervaka den egna befolkningen.

Jag kan inte låta bli att dra ett citat av Benjamin Franklin:

“They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”

Är det inte bättre att vi bygger ett jämställt samhälle där medborgarna känner trygghet, hopp och framtidstro? Att vi ser till att samhällets medborgare känner delaktighet så att behovet av övervakning försvinner. Jag själv upplever att den inslagna vägen med övervakning bara försöker cementera ett samhällssystem som skapat dom problem som idag finns. Är det inte bättre att vi bygger ett vänligare samhälle?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.